Poškodba PCL: Kako zdraviti poškodbo kolena in kolenskih vezi

Poškodba PCL: Kako zdraviti poškodbo kolena in kolenskih vezi

Poškodba PCL (zadnja križna vez oziroma ligament) je lahko boleča in omejujeje vašo zmožnost opravljanja osnovnih telesnih dejavnosti. Če ste utrpeli poškodbo kolena oziroma so vam dejali da so poškodovane kolenske vezi PCL, je pomembno, da poiščete strokovno pomoč kineziologa.

Strokovnjak za rehabilitacijo vam lahko pomaga ublažiti bolečine in vas povrne v stanje pred poškodbo. V članku najdete vse, kar morate vedeti o poškodbi PCL in rehabilitaciji.

Razumevanje poškodb PCL (zadnja križna vez)

Zadnja križna vez (PCL) se nahaja v kolenskem sklepu in povezuje stegnenico s kostjo golenice. Do poškodbe kolenske vezi PCL pride, ko se ta vez raztegne ali pretrga. Pogosti vzroki za poškodbe PCL so neposredni udarci v koleno, padci in prometne nesreče. Simptomi poškodbe zadnje križne vezi so lahko bolečina v kolenu, oteklina, nestabilnost in težave pri hoji.

Poškodba PCL: Diagnoza in možnosti zdravljenja poškodbe križnih vezi

Kineziolog bo za diagnosticiranje poškodbe PCL opravil telesni pregled (predalčni test) in odredil slikovne preiskave, kot sta rentgensko slikanje ali magnetna resonanca. Preko slik lahko izvemo stanje struktur v vsakem primeru pa je jasno, da bo potrebo poglobljeno in strokovno krepiti in razgibavati mišice nog. Možnosti zdravljenja poškodb PCL se razlikujejo glede na resnost poškodbe.

Blage do zmerne poškodbe PCL je pogosto mogoče zdraviti s počitkom, kratko fizioterapijo in nato poglobljenim kineziološkim treningom oziroma kinezioterapijo. Pri težjih poškodbah PCL je lahko potrebna operacija na katero se je smiselno dobro fizično pripraviti (več o tem najdete v članku “kako se pripraviti na večje operacije”). Enako velja za obdobje po operaciji kjer je smiselno kar se da hitro začeti gibati in krepiti koleno. Tu je potrebno izpostaviti, da generični program vaj, ki ga prejmete na listu po operaciji ne bo učinkovit.

Nemudoma se oglasite pri kineziologu, ki vam bo predpisal primerne program razgibavanj in krepitve kolena, mišic in kolenskih vezi.

Kineziološki pristop rehabilitacije ob poškodbi križne vezi kolena

Kineziološke storitve ponujajo prilagojene načrte zdravljenja, ki bolnikom s poškodbami kolenskih vezi, kot je PCL, pomagajo pri varnem in učinkovitem okrevanju. Kineziolog bo ocenil vašo poškodbo in pripravil prilagojen načrt rehabilitacije, ki lahko vključuje vaje za izboljšanje moči, gibljivosti in obsega gibanja. Kineziolog vas bo naučil tudi tehnik za zmanjšanje bolečine in preprečevanje ponovnih poškodb izven treninga.

Če imate torej občutek da:

 • koleno ni polno gibljivo,
 • koleno zateka,
 • nimate moči v mišicah nad in pod kolenom
 • je koleno nestabilno
 • ne zaupate svojemu kolenu
 • se bojite telesne aktivnosti

Potem bo obisk kineziologa odločite za katero boste hvaležni celo življenje.

Vaje za rehabilitacijo križne vezi kolena (PCL)

Nekatere od vaj in strategij rehabilitacije, ki jih kineziološke službe lahko uporabijo za pomoč pacientom pri okrevanju po poškodbah kolenskih vezi PCL, vključujejo:

 • vaje za krepitev kvadricepsa (sprednje stegenske mišice)
 • vaje za krepitev stegenskih mišic
 • vaje za ravnotežje
 • vaje za obseg gibanja

Pomembno je, da te vaje izvajate pod vodstvom kineziologa, da zagotovite pravilno tehniko in varnost. Hkrati pa bo kineziolog vedel kdaj vam mora vaje stopnjevati ali olajšati.

Nasveti za preprečevanje poškodb kolenskih vezi PCL

Za zmanjšanje tveganja za poškodbe križne vezi PCL lahko posamezniki sprejmejo preventivne ukrepe, kot so:

 • vzdrževanje zdrave telesne teže
 • ogrevanje pred telesno aktivnostjo
 • reden in strukturira trening moč celega telesa
 • izogibanje dejavnostim, ki prekomerno obremenjujejo kolenski sklep (samo če imate ponavljajoče teže, večina bo ob primerni krepitvi lahko izvajal vse aktivnosti)

Zaključek

Poškodbe PCL oziroma zadnje križne vezi so lahko boleče in omejujejo vašo zmožnost izvajanja telesnih dejavnosti, vendar lahko s pomočjo kineziološke službe varno in učinkovito okrevate. Če imate bolečine ali poškodbo kolenskih vezi PCL, poiščite strokovno pomoč kineziologa in se vrnite k aktivnemu življenjskemu slogu.

Tabela glavnih informacij na temo poškodba PCL

PogostostPoškodbe PCL so manj pogoste kot druge poškodbe kolena, vendar so lahko resne
VzrokiPogosti vzroki za poškodbe PCL so neposredni udarci v sprednji del kolena ali zvin kolena
SimptomiSimptomi poškodbe PCL so lahko bolečina, oteklina in nestabilnost kolena
RehabilitacijaRehabilitacija poškodbe PCL običajno vključuje kombinacijo fizioterapije, kineziološke vadbe (mobilnost, stabilnost in krepitev) in po potrebi operacije
Trajanje okrevanjaOkrevanje po poškodbi PCL lahko traja več mesecev, vendar lahko upoštevanje ustreznega načrta rehabilitacije privede do hitrejšega in uspešnega izida torej popolnega povratka.
Tabela ključnih točk članka

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj je poškodba PCL?

Poškodba PCL je raztrganina ali nateg zadnje križne vezi, ki v kolenskem sklepu povezuje stegensko (stegnenico) kost z golensko (golenico).

Kako pride do poškodbe PCL?

Poškodbe PCL kolenske vezi so običajno posledica neposrednega udarca v sprednji del kolena ali zasuka, kot se lahko zgodi pri športu ali v prometni nesreči.

Kateri so simptomi poškodbe zadnje križne vezi?

Pogosti simptomi poškodbe kolenske križne vezi so bolečina, oteklina in nestabilnost kolena. Nekateri ljudje imajo lahko tudi težave pri hoji ali iztegu noge.

Kako se zdravi poškodba kolenske vezi PCL?

Zdravljenje poškodbe PCL je odvisno od resnosti poškodbe. Lažje poškodbe se lahko zdravijo s počitkom, fizioterapijo in poglobljenim kineziološkim treningom rehabilitiacije, medtem ko je pri težjih poškodbah potreben operativni poseg. Operaciji nato sledi enako zaporedje kot prej.

Kako dolgo traja okrevanje po poškodbi kolena (PCL)?

Čas okrevanja po poškodbi križne vezi PCL se lahko razlikuje glede na resnost poškodbe in splošno zdravstveno stanje posameznika. Na splošno lahko okrevanje traja več mesecev, vendar lahko upoštevanje ustreznega načrta rehabilitacije privede do uspešnega izida.

Potrebujete pomoč?

Če imate bolečine v kolenu ali poškodbe kolenske križne vezi PCL, ne oklevajte in poiščite strokovno pomoč. Naš kineziološka sistem (rehab sistem) vam lahko zagotovi prilagojene načrte zdravljenja, ki vam bodo pomagali varno in učinkovito okrevati.

Če želite začeti, izpolnite naš kratek vprašalnik in nam povejte več o svoji težavi ali bolečini. Kmalu vas bo kontaktiral eden od naših strokovnjakov in vam predlagal prave naslednje korake za vaše okrevanje.

Kliknite spodnji gumb in začnite zdaj!

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

1

Kje

2

Cilj

3

Ime

4

Zaključek