Kineziološka priprava na operacijo po poškodbi ali obrabi - FitTeam

Kineziološka priprava na operacijo po poškodbi ali obrabi

Članek govori o pripravi na večje operacije s pomočjo kineziologijje: poškodba rame, poškodba kolka, hernija hrbta, endoproteza kolena, endoproteza kolka, poškodba hrbta.

Dejstvo je da po okvirno 40 letu starosti ljudje po operaciji, ki nas prislili v daljšo nekativnost, nikoli ne uspejo v celoti povrniti mišične mase.

F.K.

Operacija je stresen dogodek, ki je lahko tako fizično kot čustveno naporen. Ključnega pomena je, da se na operacijo fizično in psihično pripravite in si tako zagotovite nemoteno in uspešno okrevanje.

Kineziologija je odlično orodje za pripravo telesa na operacijo in vam lahko pomaga, da se veliko hitreje postavite nazaj na noge. V tem članku bomo obravnavali prednosti kineziologije in kako vam lahko pomaga pri pripravi na 5 večjih in pogostih operacij.

Prednosti kineziologije za pripravo na operacijo

Kineziologija je naraven in neinvaziven način priprave na operacijo. Je študija človeškega gibanja in vam lahko pomaga izboljšati mišično moč, gibljivost, ravnotežje in koordinacijo. Preko sodelovanja s kineziologom lahko sestavite prilagojen program vadbe, ki vam bo pomagal pripraviti telo na operacijo in pospešiti okrevanje po njej.

Priprava na operacijo ACL s kineziologijo

Operacija ACL je pogost poseg, s katerim se popravi strgana sprednja križna vez v kolenu. Pred operacijo vam lahko kineziolog pomaga izboljšati moč in prožnost mišic noge, da zmanjšate tveganje za zaplete med operacijo in po njej. Nauči vas lahko tudi, kako uporabljati bergle ali opornico za koleno, da zaščitite koleno in ohranite gibljivost.

Priprava na operacijo menjave kolena s kineziologijo

Operacija menjave kolena je velik poseg, pri katerem poškodovani ali obrabljeni kolenski sklep nadomestimo z umetnim. Kineziolo vam lahko pomaga pri pripravi na operacijo zamenjave kolena s krepitvijo mišic okoli kolena, izboljšanjem obsega gibanja ter zmanjšanjem bolečine in otekline. Najpogosteje je ključno da se pripravimo na otežen in boleč izteg kolena. Kineziolog vam lahko pomaga tudi pri prilagajanju na uporabo bergel ali hodulj, ki jih boste morda potrebovali kratek čas po operaciji. Seveda pa je cilj, da jo takoj ko je to mogoče odstranimo.

Priprava na operacijo menjave kolka s kineziologijo

Operacija menjave kolka je pogosta operacija, pri kateri poškodovan ali obrabljen kolčni sklep nadomestimo z umetnim. Kineziologija vam lahko pomaga pri pripravi na operacijo menjave kolka s krepitvijo mišic kolčnega sklepa, potrebno je delo v smer izboljšanja obsega gibanja ter zmanjšanjem bolečine in otekline. Kineziolog vas lahko tudi nauči, kako uporabljati hoduljo ali bergle. Čeprav se sliši nepotrebno so omejena gibljivost in padci po operaciji zelo pogosti prav zato ker se ne naučimo pravilno uporabljati bergle in določiti kdaj je gibanje v poškodovanem sklepu varno in kdaj ne.

Priprava na operacijo hernije hrbta s kineziologijo

Operacija hernije hrbta je poseg, s katerim odstranimo ali popravimo hernijo diska v hrbtenici. Pred operacijo vam lahko kineziolog pomaga izboljšati moč in prožnost vaših trebušnih mišic, ki podpirajo hrbtenico. Nauči vas lahko tudi, kako uporabljati pravilne tehnike dvigovanja in držo, da zmanjšate tveganje za ponovno poškodbo hrbta po operaciji. Sploh pri herniji hrbta predlagamo, da najprej poskusite bolečine rešiti brez operacije. Kadar je hrbtenjača močno poškodovana pa časa za pripravo na operacijo ne bo saj boste nemudoma operirani. V tem primeru vam predlagamo, da se takoj po operaciji dogovorite za sestanek s kineziologom, ki vam bo pomagal pri povratku v stanje pred operacijo.

Priprava na operacijo poškodbe rame s kineziologijo

Operacija poškodbe rame je postopek, s katerim se popravi strgana rotatorna manšeta, labrum ali druge poškodbe rame. Rama je najbolj gibljiv sklep v našem telesu zato je še kako pomembno, da poskrbimo da je le ta stabilen. Pred operacijo vam lahko kineziolog pomaga izboljšati moč in prožnost mišic ter ostalih tkiv rame. Tako zmanjša tveganje za zaplete med operacijo in po njej. Nauči vas lahko tudi, kako varno začeti povratek v gibanje po operaciji.

Zaključek

Na koncu naj povem, da je kineziologija učinkovit in smiseln način za pripravo telesa na večje operacije. Skupaj s kineziologom lahko izboljšate mišično moč, gibljivost, stabilnost in koordinacijo, kar lahko zmanjša tveganje za zaplete med operacijo in po njej. Če nameravate opraviti katero od naštetih operaciji v tem članku, razmislite o sodelovanju s kineziologom pred in po operaciji. Tako svoje telo pripravite na lažjopredvsem pa hitrejšo rehabilitacijo ter vrnitev v stanje pred poškodbo ali bolečino.

Tabela povzetkov tega članka

Vrsta operacijeKoraki pripraveNasveti za okrevanje
Rekonstrukcija ACLVaje za krepitev kvadricepsa, hamstringov in mečnih mišic, trening ravnotežja in koordinacije, priprava doma na okrevanjeFizioterapija, obvladovanje bolečin, postopno povečevanje ravni aktivnosti
Menjava kolenaKrepitev moči nog in jedra, vadba pravilne mehanike telesa, priprava na okrevanje domaFizioterapija, obvladovanje bolečine, postopno povečevanje ravni aktivnosti, izogibanje aktivnostim z velikimi obremenitvami
Menjava kolkaVaje za krepitev mišic okoli kolka in nog, vadba pravilnega gibanja telesa, priprava na okrevanje domaFizioterapija, obvladovanje bolečin, postopno povečevanje ravni aktivnosti, mobilnost, statična krepitev, dinamična krepitev
Operacija hernije v hrbtuKineziološka krepitev telesa, vadba pravilne tehnike dvigovanja bremen, priprava na okrevanje domaFizioterapija, izogibanje določenim položajem in gibom, postopno povečevanje ravni aktivnosti po navodilih kineziologa
Operacija po poškodbi ramePredoperativne vaje za krepitev mišic ramenskega obroča, priprava na okrevanje domaFizioterapija, obvladovanje bolečine, postopno povečevanje ravni aktivnosti, izogibanje določenim gibom in položajem dokler jih kineziolog ne odobri
Kratek prikaz nasvetov za pripravo na operacijo in okrevanje

Pogosta vprašanja in odgovori

Kako se lahko pripravim na operacijo in skrajšam čas okrevanja?

Na operacijo se lahko pripravite tako, da izboljšate svojo telesno pripravljenost, vzdržujte zdravo prehrano in upoštevate vsa predoperativna navodila kineziologa.

Kako lahko kineziologija pomaga pri predoperativni pripravi?

Kineziologija vam lahko pomaga pripraviti telo na operacijo z izboljšanjem moči, gibljivosti in mobilnosti. To lahko pripomore k hitrejšemu okrevanju in boljšim rezultatom.

Ali lahko kineziologija pomaga pri rehabilitaciji po operaciji?

Da, kineziologija ima pomembno vlogo pri rehabilitaciji po operaciji. Kineziolog vam pomaga pri ponovnem pridobivanju moči, izboljšanju obsega gibanja in obvladovanju bolečine.

Katere vrste vaj lahko pomagajo pri pripravi pred operacijo?

Vaje z majhnimi obremenitvami, kot so hoja, kolesarjenje in plavanje, lahko pomagajo izboljšati zdravje srca in ožilja ter splošno telesno pripravljenost. Vaje za moč lahko prav tako pomagajo izboljšati mišično moč in vzdržljivost.

Kako hitro po operaciji lahko začnem s kineziološko terapijo?

To je odvisno od vrste operacije in vašega individualnega procesa okrevanja. Predlaga se obisk priznanega kineziologa, ki testira vaše trenutno stanje in vam določi primeren čas za začetek terarpij.

Potrebujete pomoč?

Če imate bolečine ali se pripravljate na večji operativni poseg, vam je naša ekipa strokovnjakov za kineziologijo na voljo za pomoč. Naš cilj je zagotoviti podporo in vire, ki jih potrebujete za optimizacijo vašega zdravja in okrevanja.

Če želite pomoč, kliknite na spodnji gumb, izpolnite kratek vprašalnik in nam povejte več o svoji bolečini ali poškodbi. Eden od naših strokovnjakov bo kmalu stopil v stik z vami in vam pomagal narediti naslednji korak k življenju brez bolečin.

Izpolnite vprašalnik zdaj!

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

1

Kje

2

Cilj

3

Ime

4

Zaključek