Zamrznjena rama: Odpravite sindrom zamrznjene rame - FitTeam

Zamrznjena rama: Odpravite sindrom zamrznjene rame

Zamrznjena rama oziroma sindrom zamrznjene rame, znan tudi kot adhezivni kapsulitis, je stanje, za katerega sta značilni togost in bolečina v ramenskem sklepu. Ime je dobilo zaradi dejstva, da rama postane toga in težko gibljiva, podobno kot “zamrznjen” sklep.

Anatomija ramenskega sklepa

Ramenski sklep, znan tudi kot glenohumeralni sklep, je kroglični sklep, ki nastane s sklenitvijo humerusa (kosti zgornjega dela roke = nadlahtnico) s scapulo (lopatico) in claviculo (ključnico). Ramenski sklep je najbolj gibljiv sklep v telesu, saj omogoča širok razpon gibanja, vključno z abdukcijo, addukcijo, fleksijo, ekstenzijo in zunanjo ter notranjo rotacijo.

Ramenski sklep podpira mreža mišic, kit in vezi, vključno z rotatorno manšeto in bicepsom brachii. Ko se te strukture poškodujejo ali vnamejo, lahko pride do zmanjšane gibljivosti rame in bolečin, kar se kaže pri sindromu zmrznjene rame.

Vzroki za sindrom zamrznjene rame

Sindrom zamrznjenega ramena lahko povzročijo različni dejavniki, med drugim:

  • neaktivnost ali negibnost ramenskega sklepa
  • operacija ali poškodba rame ali roke
  • nekatera bolezenska stanja, kot sta sladkorna bolezen ali srčni infarkt

Simptomi zamrznjene rame

  • Bolečina v ramenskem sklepu, zlasti pri premikanju roke
  • togost in zmanjšan obseg gibanja v ramenskem sklepu
  • Težave pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti, kot sta oblačenje ali seganje nad glavo

Možnosti zdravljenja zamrznjene rame

Zdravljenje sindroma zamrznjene rame običajno vključuje fizioterapijo za zmanjšanje bolečine. Kineziolog pa vam lahko pomaga razviti program rehabilitacije, ki vključuje vaje za raztezanje in krepitev za lajšanje bolečine in izboljšanje delovanja rame. Predvse kineziološki del vas bo pripeljal do trajne odprave bolečine.

V nekaterih primerih lahko zdravnik priporoči zdravila za zmanjšanje bolečine in vnetja. Priporočene so lahko injekcije kortikosteroidov ali nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID). V hujših primerih bo morda potrebna operacija za popravilo poškodovanega tkiva ali odstranitev brazgotinskega tkiva.

Preventivne strategije za zamrznjeno ramo

Za preprečevanje sindroma zamrznjene rame je pomembno, da ohranjate dobro gibljivost in moč rame. To lahko dosežemo z rednimi vajami za raztezanje še bolj pa krepitev ter z udeležbo pri dejavnostih, ki vključujejo gibanje rok in ramen.

Kje začeti

Če imate težave z omejenim gibanjem in bolečinami v ramenih, je pomembno, da se obrnete na kineziologa, ki bo ugotovil vzrok in pripravil načrt zdravljenja. Zdravnik ali fizioterapevt vam lahko pomaga omiliti bolečino. Nato pa čimprej do kineziologa, ki določi najboljši način zdravljenja za vaše posebne potrebe.

Zamrznjena rama in 5 pogostih vprašanj

Kaj je sindrom zamrznjene rame?

Sindrom zamrznjene rame, znan tudi kot adhezivni kapsulitis, je stanje, za katero sta značilni togost in bolečina v ramenskem sklepu.

Kaj povzroča sindrom zamrznjene rame?

Sindrom zamrznjene rame lahko povzročijo dejavniki, kot so neaktivnost ali slaba gibljivost ramenskega sklepa, operacija ali poškodba rame ali roke ter nekatera zdravstvena stanja, kot sta sladkorna bolezen ali srčni napad.

Kateri so simptomi sindroma zamrznjene rame?

Sindrom zamrznjene rame ima simptome kot je bolečina v ramenskem sklepu, zlasti pri premikanju roke, togost in zmanjšan obseg gibanja v ramenskem sklepu ter težave pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti, kot sta oblačenje ali seganje nad glavo.

Kakšna vaje so potrebne za odpravo zamrznjene rame?

Vsak pacient je primer zase a predlagamo, da poiščete kineziologa, ki bo pripravil plan vaj za obseg giba nato pa jih stopnjeval v vaje za moč, ki bodo vaši rami dala stabilnost in moč, da se bolečina ne ponavlja.

Kakšne so možnosti zdravljenja zamrznjene rame?

Zdravljenje bolečine sindroma zamrznjene rame vključuje fizioterapijo, zdravila, kot so injekcije kortikosteroidov ali nesteroidnih protivnetnih zdravil, v hujših primerih pa tudi operacijo. Če poleg obvladovanja bolečine želite tudi, da se nikoli ne vrne pa je ključni del kinezioterapija.

Sindrom zamrznjene rame v kratki tabeli

VsebinaPovzetek
Anatomija ramenskega sklepaRamenski sklep, znan tudi kot glenohumeralni sklep, je kroglični sklep, ki nastane s sklenitvijo humerusa (kosti zgornjega dela roke = nadlahtnico) s scapulo (lopatico) in claviculo (ključnico).
Vzroki za sindrom zamrznjene rameSindrom zamrznjene rame lahko povzročijo dejavniki, kot so neaktivnost ali omejena gibljivost ramenskega sklepa, operacija ali poškodba rame ali roke ter nekatera zdravstvena stanja, kot sta sladkorna bolezen ali srčni napad.
Simptomi sindroma zamrznjene rameSimptomi sindroma zamrznjene rame vključujejo bolečino v ramenskem sklepu, zlasti pri premikanju roke, togost in zmanjšan obseg gibanja v ramenskem sklepu ter težave pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti, kot sta oblačenje ali seganje nad glavo.
Možnosti zdravljenja sindroma zamrznjene rameZdravljenje sindroma zamrznjene rame vključuje fizioterapijo, operacijo. Pred vsem tem pa se predlaga kinezioterapijo, ki edina trajno odpravlja bolečine in omejitve.
Strategije preprečevanja sindroma zamrznjene rameZa preprečevanje zamrznjene rame je pomembno, da z rednimi vajami za raztezanje in krepitev ter dejavnostmi, ki vključujejo gibanje rok in ramen, ohranjamo dobro gibljivost in moč ramen.
Zamrznjena rama – glavni povzetki

Poiščite pomoč pri nas

Če iščete dodatno pomoč pri sindromu zamrznjene rame, se obrnite na nas. Naša ekipa usposobljenih strokovnjakov je predana pomoči posameznikom pri obvladovanju bolečin v rami in izboljšanju splošnega delovanja rame.

Če želite začeti, preprosto izpolnite naš kratek spletni obrazec. Eden od članov naše ekipe bo stopil v stik z vami in se z vami pogovoril o vaših posebnih potrebah in o tem, kako vam lahko pomagamo.

Ne dovolite, da bi vas bolečine v ramenih ovirale – prevzemite nadzor nad svojim zdravjem in se vrnite k aktivnemu življenjskemu slogu brez bolečin. KLIKNITE na gumb zdaj!

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

1

Kje

2

Cilj

3

Ime

4

Zaključek