Poškodba Ahilove Tetive: Rehabilitacija (6 korakov) - FitTeam

Poškodba Ahilove Tetive: Rehabilitacija (6 korakov)

Če imate poškodovano Ahilovo tetivo, ste verjetno slabe volje in si želite, da bi se vrnili k običajnim dejavnostim. Dobra novica je, da lahko s pravilno rehabilitacijo popolnoma okrevate in se vrnete k svojim najljubšim aktivnostim in športom, kot tudi vsakodnevnim dejavnostim.

Predstavitev 6-ih korakov rehabilitacije ahilove tetive

Tukaj je 6 korakov, ki jih je potrebno upoštevati pri rehabilitaciji ahilove tetive

 1. Omejite tek in skakanja.

  Prvi korak pri rehabilitaciji ahilove tetive je, da omejite vse dejavnosti, ki jo obremenjujejo. To pomeni, da ne tecite, ne skačite in ne izvajajte vaj z velikim naporom. Biti morate potrpežljivi in pustiti, da se tetiva zaceli, preden boste lahko nadaljevali s temi dejavnostmi.

 2. Tetivo in gleženj še naprej premikajte.

  Čeprav morate ahilovo tetivo spočiti, je ne smete popolnoma prenehati premikati in obremenjevati. Da ne bi prišlo do njene otrdelosti, izvajajte blage krepilne vaje in razgibavanje gležnja. Tako boste ohranili obseg gibanja in pospešili okrevanje.

 3. Izvajajte izometrične vaje za povečanje moči tetive.

  Izometrične vaje vključujejo krčenje mišice, ne da bi jo premikali. Pri Ahilovi tetivi to lahko vključuje stojo na eni nogi in dvigovanje pete od tal ali uporabo traku za upor pri iztegu gležnja. Te vaje bodo pomagale okrepiti vašo tetivo in jo pripravile na kasnejše naprednejše vaje, ki povzročajo večjo obremenitev. Ta korak je ključen saj brez ohranjanja in dviga sposobnosti tetive pogosto prihaja do vnetji takoj ko se vrnemo v normalno obremenitve.

 4. Upoštevajte pravilo 24 ur.

  Po izvajanju vaj, ki obremenjujejo ahilovo tetivo, bodite pozorni, kako se počutite 24 ur pozneje. Če je bolečina enaka ali manjša, lahko z obremenitvijo nadaljujete. Če pa je bolečina močnejša, boste morali zmanjšati obremenitev, dokler je vaša tetiva ne bo prenesla.

 5. Začnite uvajati počasno gibanje z dodatnim bremenom.

  Ko pri vsakodnevnih dejavnostih ni več bolečin, začnite ponovno uvajati obremenitev s počasnimi gibi z dodatnim bremenom. Ko bo vaša tetiva dovolj močna, lahko začnete postopoma povečevati obremenitev. Začnite s počasnimi, nadzorovanimi gibi z dodatnim bremenom in postopoma povečujte hitrost in intenzivnost, ko se bo vaša tetiva okrepila oziroma adaptirala.

 6. Postopoma začnite uvajati hitrejše gibe.

  Ko se vaša Ahilova tetiva okrepi, lahko v program rehabilitacije začnete vključevati bolj dinamične gibe. To lahko vključuje pliometrične vaje ali šprinterske vaje. Primeri takšnih vaj so poskoki, skoki, vaje pospeševanja in spreminjanja smeri. Da bi se izognili ponovnim poškodbam, začnite počasi in poslušajte svoje telo.

Z upoštevanjem teh šestih korakov lahko uspešno rehabilitirate ahilovo tetivo in se vrnete k vsakodnevnim dejavnostim in aktivnostim. Bodite potrpežljivi in dosledni pri programu rehabilitacije in v kratkem času boste spet dosegli svoje najboljše rezultate.

Hiter pregled korakov rehabilitacije ahilove tetive

V preglednici je predstavljenih vseh 6 ključnih korakov rehabilitacije tetive in kratka predstavitev posameznega koraka.

KorakOpis
Počivajte od tekaških in skakalnih aktivnostiAhilovi tetivi privoščite počitek pri vseh dejavnostih z veliko in hitro obremenitvijo.
Nadaljujte z gibanjem tetive in gležnjaIzvajajte kontrolirane krepilne vaje in razgibavanje gležnja, da preprečite otrdelost tetive.
Delajte izometrične vajeUporabljajte izometrične vaje za povečanje moči tetive.
Upoštevajte pravilo 24 urBodite pozorni na to, kako se tetiva odziva 24 ur po obremenitvi, in ustrezno prilagodite obremenitev.
Uvajajte gibanje z bremenomPočasi začnite počasi uvajati počasna gibanja z dodatnim bremenom. Za višanje sposobnosti tetive.
Vključite hitrejše gibeV program rehabilitacije postopoma začnite vključevati bolj dinamična gibanja, kot so poskoki, skoki, pospeševanja in spremembe smeri.
Tabela korakov rehabilitacije in kratek opis.

Vloga kineziologa pri rehabilitaciji Ahilove tetive

Če želite pospešiti okrevanje in se čim prej vrniti k običajnim dejavnostim, je sodelovanje s kineziologom pogosto najučinkovitejši in najhitrejši način.

Kineziolog je zdravstveni delavec, ki je specializiran za človeško gibanje in vam lahko pomaga oblikovati učinkovit program rehabilitacije za vašo poškodovano Ahilovo tetivo.

ugotovi osnovni vzrok vaše poškodbe in pripravi načrt za preprečitev ponovne poškodbe tetive

Kineziolog vam lahko pomaga:

– izbrati prave vaje za vaše posebne potrebe in cilje

– primerno prilagajati program rehabilitacije, da se izognete ponovnim poškodbam

– pripraviti nasvete za prilagajanje, vadbe in dnevne dejavnosti, vaši poškodbi in omejitvam, ki pridejo z njo

– vas pouči o pravilnih tehnikah razgibavanja, krepitve in kondicijske priprave.

5 vprašanj in odgovorov o rehabilitaciji Ahilove tetive

Kaj je rehabilitacija Ahilove tetive?

Rehabilitacija ahilove tetive je proces zdravljenja in ponovne vzpostavitve delovanja ahilove tetive po poškodbi. Vključuje kombinacijo počitka, vadbe in rehabilitacijskih tehnik, ki pomagajo tetivi okrevati in ponovno pridobiti moč.

Kako dolgo traja rehabilitacija Ahilove tetive?

Trajanje rehabilitacije Ahilove tetive je odvisno od resnosti poškodbe, starosti posameznika in programa rehabilitacije. V povprečju lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, da si popolnoma opomore.

Kateri so koraki pri rehabilitaciji ahilove tetive?

Koraki pri rehabilitaciji Ahilove tetive vključujejo počitek, krepitev in razgibavanje gležnja, izometrične vaje, 24-urno pravilo, ponovno uvedbo obremenitve in postopno vključevanje hitrejših gibov.

Kako lahko kineziolog pomaga pri rehabilitaciji Ahilove tetive?

Kineziolog lahko pomaga pri rehabilitaciji Ahilove tetive tako, da določi vzrok poškodbe, izbere prave vaje, razporedi program rehabilitacije, spremeni vadbo in pouči bolnika o pravilnih tehnikah razgibavanja, krepitve in kondicije.

Ali je mogoče popolnoma okrevati po poškodbi ahilove tetive?

Da, poškodbo ahilove tetive je mogoče popolnoma pozdraviti z ustrezno rehabilitacijo. Ključno je, da sledite korakom v programu rehabilitacije ter da ste potrpežljivi in dosledni v procesu. Pomoč kineziologa bo vedno pospešila in povečala verjetnost za popolno okrevanje.

Kakšen je naslednji korak?

Če ste pripravljeni narediti naslednji korak na poti rehabilitacije Ahilove tetive, izpolnite naš kratek spletni vprašalnik in nam zaupajte več o vaši težavi.

Kmalu vas kontaktira primeren strokovnjak in brezplačno pomaga narediti prvi korak. Naša ekipa bo skupaj z vami oblikovala prilagojen program, ki vam bo pomagal, da se v kratkem času vrnete v normalno življenje brez omejitev in bolečin.

Preprosto kliknite spodnji gumb in začnite.

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

1

Kje

2

Cilj

3

Ime

4

Zaključek