Poškodba rotatorne manšete: odprava bolečine in simptomi

Poškodba rotatorne manšete: odprava bolečine in simptomi

Mišice Rotatorne Manšete

Rotatorna manšeta je skupina 4 mišic in kit, ki povezujejo kost nadlahti (nadlahtnica) na lopatico. Ta ključna struktura pomaga stabilizirati in premikati ramo, zato je ena najpomembnejših delov rame. Do poškodbe rotatorne manšete lahko pride zaradi nenadnega udarca, na primer padca, ali zaradi ponavljajočih se gibov nad glavo in preobremenitve.

Simptomi poškodbe rotatorne manšete

 • Bolečina v rami, zlasti pri dvigovanju ali spuščanju roke
 • šibkost v rami, zaradi katere je težko dvigniti ali vrteti roko
 • pokanje ali klikanje v rami pri premikanju roke
 • Omejen obseg gibanja v rami

Diagnosticiranje poškodbe rotatorne manšete

Diagnosticiranje poškodbe rotatorne manšete običajno vključuje fizični pregled in slikovne preiskave, kot so rentgen in magnetna resonanca. Zdravnik bo pregledal ramo in preveril znake otekline, občutljivosti in šibkosti.

Smiseln pa je predvsem kineziološki pregled preko gibalnih testov. Kineziolog bolnika lahko prosi, naj izvaja določene gibe, da ugotovi, ali rotatorna manšeta povzroča bolečino, daje stabilnost rami ali povzroča nelagodje.

Nekirurško zdravljenje poškodbe rotatorne manšete

V kolikor ne gre za popolno rupturo (pretrganje) vseh mišic rotatorne manšete ali pripadajočih kit, je smiselno poškodbo zdraviti brez operacije.

Opcije za nekirurško zdravljenje so:

 • Fizioterapija: Fizioterapevt lahko pomaga pospešiti celjenje z masažo in napravami kot so TECAR, ultrazvok in magnet.
 • Kineziologija: Kineziolog vas pregleda in za vas priprav primeren program vaj. Cilj kineziološkega programa rehabilitacije rotatorne manšete je okrepiti mišice in kite ter povečati gibljivost oziroma obseg giba v rami in seveda tudi zmanjša bolečino.
 • protivnetna zdravila: Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), kot sta ibuprofen ali naproxen, lahko pomagajo zmanjšati oteklino in ublažijo bolečino v prvi dneh po poškodbi. Žal pa ne bodo pomagali pri popolnem povratku.
 • Injekcije kortizona: Kortizon je močno protivnetno zdravilo, ki ga lahko vbrizgamo neposredno v ramo, da ublažimo bolečino in zmanjšamo oteklino. Ponovno pa je sporno ali sploh želimo biti brez bolečine in pa dejstva da odprava bolečine ne bo odpravila fizične poškodbe do katere je prišlo.

Kako okrepiti ramo po poškodbi rotatorne manšete

Čeprav lahko zdravila pomagajo pri lajšanju bolečin in otekline zaradi poškodbe rotatorne manšete, je pomembno, da se v procesu okrevanja ne ustavite pri tem. Za zagotovitev popolnega in dolgotrajnega okrevanja je ključnega pomena, da še naprej krepite okoliške mišice ter delate na izboljšanju stabilnosti in gibalnih vzorcev.

Kinezioterapija in vadba

Kinezioterapija in vadba sta bistvena elementa zdravljenja in rehabilitacije poškodbe rotatorne manšete. 

Kineziolog lahko pripravi prilagojen načrt, ki vam bo pomagal ponovno pridobiti moč in gibljivost rame, hkrati pa bo zmanjšal tveganje za ponovno poškodbo preko večje stabilnosti v rami. 

Nekatere pogoste vaje, ki se uporabljajo pri fizioterapiji poškodbe rotatorne manšete, vključujejo:

 • Izometrične vaje za ramo: Te vaje vključujejo krčenje mišic brez gibanja v sklepu, kar pomaga izboljšati moč in stabilnost.
 • Vaje za obseg gibanja: Te vaje pomagajo izboljšati gibljivost in obseg giba v rami.
 • Vaje za krepitev: Te vaje se osredotočajo na povečanje moči rotatorne manšete in okoliških mišic ter pomagajo preprečiti poškodbe v prihodnosti.

Vključevanje teh vaj v vsakodnevno rutino gibanja, skupaj z ustreznim počitkom in rehabilitacijo, vam lahko pomaga pri okrevanju po poškodbi rotatorne manšete in preprečevanju težav v prihodnosti. Pomembno je, da se posvetujete s kineziologom ali zdravnikom, zlasti če imate hudo poškodbo rotatorne manšete.

Če povzamemo, čeprav lahko zdravila pomagajo pri lajšanju bolečin zaradi poškodbe rotatorne manšete, je pomembno, da se pri okrevanju ne ustavite pri tem. Za popolno in trajno okrevanje je ključnega pomena, da s kinezio oziroma gibalno terapijo in vadbo še naprej krepite okoliške mišice ter izboljšate stabilnost, moč, gibljivost in gibalne vzorce.

Kirurško zdravljenje poškodbe rotatorne manšete

V hujših primerih lahko poškodba rotatorne manšete zahteva kirurški poseg oziroma operacijo. 

Vrsta operacije je odvisna od obsega poškodbe in posebnih potreb bolnika. Torej koliko struktur in v kakšnem delu je poškodovanih in pa kaj bolnik počne (športnik, pisarniško delo, fizično delo…).

Med najpogostejše kirurške posege pri poškodbi rotatorne manšete spadajo:

 • Pritrditev rotatorne manšete: Ta operacija vključuje ponovno pritrditev pretrganih kit na kost.
 • Rekonstrukcija ramenskega obroča: Pri tem postopku se poškodovane kite odstranijo in nadomestijo z novim tkivom.

Preprečevanje poškodbe rotatorne manšete

Za preprečevanje poškodbe rotatorne manšete je pomembno, da ohranjate dobro držo in se izogibate ponavljajočim se gibom nad glavo. Pomembno je tudi, da se redno ukvarjate z vadbo in redno raztezate ramo, da ohranite mišice in kite močne in prožne. Na ta način posledično rama postane odporna na obremenitve tekom dneva ali športa.

Skratka, poškodba rotatorne manšete lahko močno vpliva na vsakdanje življenje in otežuje opravljanje tudi najpreprostejših opravil. Z ustreznim zdravljenjem in rehabilitacijo pa je mogoče okrevati po poškodbi rotatorne manšete in ponovno pridobiti popolno funkcijo rame. 

Pomembno je poudarit, da je uspešna rehabilitacija takrat, ko smo na treningu sposobni narediti več kot od nas zahteva življenje ali šport in s tem tudi izgubimo strah pred bolečino in ponovno poškodbo.

Preglednica glavnih informacij članka

TemaOpredelitev
Rotatorna manšetaSkupina 4 mišic in kit, ki povezujejo nadlahtnico na lopatico.
SimptomiBolečina v rami, šibkost, pokanje ali klikanje, omejen obseg gibanja
DiagnozaKineziološki pregled in slikovni testi (rentgen, magnetna resonanca)
Nekirurško zdravljenjeKinezioterapija, fizioterapija, protivnetna zdravila, injekcije kortizona
Kirurško zdravljenjePritrditev rotatorne manšete, rekonstrukcija rame
PreventivaDobra drža, izogibanje ponavljajočim se gibom nad glavo, redna vadba, raztezanje
Tabela povzetkov glavnih tematik o poškodbi rotatorne manšete

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj je poškodba rotatorne manšete?

Poškodba rotatorne manšete je pogosta težava rame, ki nastane, ko se poškoduje ali pretrga ena ali več kit v rotatorni manšeti. Rotatorna manšeta je skupina mišic in kit, ki povezujejo kost rame z lopatico.

Kaj povzroča poškodbo rotatorne manšete?

Poškodbe rotatorne manšete lahko nastanejo zaradi ponavljajočih se gibov roke nad glavo, nenadnih travmatičnih dogodkov ali degeneracije zaradi staranja.

Kako ugotovite, ali imate poškodbo rotatorne manšete?

Znaki in simptomi poškodbe rotatorne manšete so bolečina v rami, šibkost roke, težave pri dvigovanju in iztegovanju nad glavo ter pokanje ali pokanje v rami.

Kako se zdravi poškodba rotatorne manšete?

Zdravljenje poškodbe rotatorne manšete lahko vključuje kinezioterapijo, zdravila proti bolečinam, injekcije kortizona, v hujših primerih pa tudi najprej operacijo in nato kinezioterapijo, da se vrnete v stanje pred poškodbo.

Ali se lahko poškodba rotatorne manšete pozdravi sama?

V nekaterih primerih se lahko poškodbe rotatorne manšete ob ustreznem počitku in rehabilitaciji zacelijo same. Vendar je pomembno, da poiščete pomoč kineziologa, da se določi najboljši način zdravljenja za vašo specifično poškodbo.

Potrebujete pomoč pri poškodbi rotatorne manšete?

Ne dovolite, da bolečina nadzoruje vaše življenje. Izpolnite kratek vprašalnik zdaj in nam zaupajte, da vam pomagamo najti rešitev, ki jo potrebujete.

Klikni na spodnji gumb zdaj in kmalu te kontaktira primeren strokovnjak.

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

1

Kje

2

Cilj

3

Ime

4

Zaključek