Poškodba meniskusa: simptomi in zdravljenje - FitTeam

Poškodba meniskusa: simptomi in zdravljenje

Razumevanje poškodbe meniskusa

Meniskus je hrustanec v obliki črke C v kolenu, ki pomaga razporediti težo in ublažiti udarce oziroma sile. Poškodba meniskusa je pogosta med športniki in je lahko posledica nenadnih zasukov ali udarcev v koleno. Obstajajo različne vrste poškodb meniskusa, vključno z medialnimi in lateralnimi raztrganinami meniskusa, raztrganinami po sredini (eng. bucket handle), raztrganinami v obliki “lopute” (eng. flap) in degenerativnimi raztrganinami meniskusa.

Poškodba meniskusa njeni simptomi in diagnostika

Simptomi poškodb meniskusa so bolečina, oteklina, togost in težave pri premikanju kolena. Za diagnosticiranje poškodbe meniskusa bo kineziolog opravil fizični pregled in morda predlagal slikovne preiskave, kot so rentgen, magnetna resonanca.

Poškodba meniskusa in možnosti zdravljenja

Možnosti zdravljenja poškodb meniskusa so odvisne od vrste in resnosti poškodbe. Nekirurško zdravljenje, kot so počitek in kinezioterapija (smislena krepitev mišic in gibanja), lahko pomaga pri lajšanju bolečin in izboljšanju gibljivosti. V nekaterih primerih je potreben operativni poseg, vključno z artroskopijo kolena oziroma meniskusa.

Rehabilitacija in gibanje kot ključ do okrevanja po poškodbi meniskusa

Rehabilitacija in gibanje sta ključnega pomena za okrevanje po poškodbi meniskusa. Kineziologija, ki se osredotoča na gibanje in vadbo, lahko pomaga pospešiti proces okrevanja in preprečiti prihodnje poškodbe. Kineziolog vam lahko priporoči vaje za izboljšanje moči, gibljivosti in obsega gibanja v kolenu na varen in učinkovit način.

Poškodba meniskusa in kako jo lahko preprečimo.

Preprečevanje poškodb meniskusa je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja kolena. Da bi zmanjšali tveganje za poškodbo meniskusa, je pomembno, da se pred vadbo ogrejete, nosite primerno obutev ter med športom in vadbo izvajate pravilno predvsem pa varno tehniko. V kolikor niste sigurni v svojo tehniko je smiselno sodelovati s kineziologom, ki vas nauči pravilnega stopnjevanja obremenitve in pravilne ter varne izvedbe vaj.

K preprečevanju poškodb meniskusa lahko pripomore tudi ohranjanje zdrave telesne teže in redna krepitev telesa z vajami za moč in pa seveda zdrava prehrana. Vseeno je potrebno poudarit, da je predhodnja poškodba največji pokazatelj ponovne poškodbe zato je v tem primeru še toliko bolj pomembno, da res ekstremno dobro okrepite svojo telo in tehniko gibanja.

Zaključek

Poškodba meniskusa je lahko boleča in ovira vaše vsakdanje življenje. Vendar lahko večina ljudi ob ustrezni diagnozi, zdravljenju in rehabilitaciji popolnoma okreva po poškodbi meniskusa. Z ukrepi za preprečevanje poškodb meniskusa in vzdrževanje dobrega zdravja kolena lahko zmanjšate tveganje za prihodnje poškodbe in uživate v aktivnem in zdravem življenjskem slogu.

Tabela z glavnimi povzetki

Vrsta poškodbe meniskusaSimptomiDiagnozaZdravljenje
Raztrganina medialnega meniskusa
Bolečina na notranji strani kolena, oteklina, togost, težave pri premikanju kolena
.
Kineziološki pregled, slikovni testi, kot so rentgen, magnetna resonancaPočitek, kinezioterapija, operacija (v nekaterih primerih)
Raztrganina lateralnegameniskusaBolečina na zunanji strani kolena, oteklina, togost, težave pri premikanju kolenaKineziološki pregled, slikovni testi, kot so rentgen, magnetna resonanca.Počitek, kinezioterapija, operacija (v nekaterih primerih)
Raztrganje tipa bucket handleBlokada ali zatikanje kolena, omejena gibljivost, oteklina, občutljivost, bolečinaKineziološki pregled, slikovni testi, kot so rentgen, magnetna resonanca.Artroskopija, operacija, kinezioterapija
Raztrganina tipa flapBolečina v kolenu, oteklina, zaklepanje ali zatikanje, omejena gibljivostKineziološki pregled, slikovni testi, kot so rentgen, magnetna resonanca.Počitek, kinezioterapija, operacija (v nekaterih primerih)
Degenerativna raztrganinaPostopen pojav bolečine, togosti in otekline v kolenu, ki se poslabša z aktivnostjoKineziološki pregled, slikovni testi, kot so rentgen, magnetna resonanca.Počitek, kinezioterapija, operacija (v nekaterih primerih)
Tipi in spcifike poškodbe meniskusa

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj je poškodba meniskusa?

Poškodba meniskusa je poškodba hrustanca v kolenskem sklepu. Do tega lahko pride zaradi nenadnega giba ali padca ali pa zaradi počasne obrabe.

Kateri so simptomi poškodbe meniskusa?

Simptomi poškodbe meniskusa so bolečina, oteklina, togost, težave pri premikanju kolena ter lahko tudi občutek pokanja ali klikanja.

Kako se diagnosticira poškodba meniskusa?

Poškodbo meniskusa običajno diagnosticiramo s kineziološkim pregledom (testi kot so McMurrays in Apleys Test) in slikovnimi preiskavami, kot so rentgen in magnetna resonanca.

Kako se poškodba meniskusa zdravi?

Zdravljenje poškodbe meniskusa je odvisno od resnosti in vrste poškodbe. Možnosti so počitek, kinezioterapija (krepitev mišic in gibanja) in v nekaterih primerih tudi operacija.

Ali lahko poškodbo meniskusa preprečimo?

Čeprav poškodbe meniskusa ni vedno mogoče preprečiti, lahko z nekaterimi ukrepi zmanjšate tveganje. Med njimi so vzdrževanje zdrave telesne teže, ohranjanje telesne aktivnosti, nošenje ustrezne obutve in izogibanje dejavnostim, ki prekomerno obremenjujejo kolenski sklep.

Vrnite se v življenje brez bolečine s kineziologijo

Ne dovolite, da bi vas poškodba meniskusa zadržala na stranskem tiru in odvrnila od normalnega gibanja. Če imate bolečine v kolenu ali so vam diagnosticirali poškodbo meniskusa, se še danes obrnite na strokovnjaka za kineziologijo in se podajte na pot okrevanja.

Obrnite se na strokovnjaka še danes. Kliknite na spodnji gumb in izpolnite kratek vprašalnik, mi pa vas kmalu kontaktiramo in pomagamo narediti naslednji pravi korak.

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

1

Kje

2

Cilj

3

Ime

4

Zaključek