Izpah pogačice - Poškodba pogačice in kako jo odpraviti? - FitTeam

Izpah pogačice – Poškodba pogačice in kako jo odpraviti?

Izpah pogačice v izvidih tudi Dislokacija pogačice (lat. patele) je stanje, pri katerem se patela ali pogačica, trikotna kost na sprednjem delu kolena, premakne iz prvotnega položaja. To lahko povzroči hude bolečine in nelagodje ter težave pri gibanju. V tem članku bomo preučili vzroke, simptome, diagnozo in rehabilitacijo z gibanjem pri izpahu kolena oziroma bolj pravilno izpahu pogačice.

Kaj je izpah pogačice?

Do izpaha pogačice pride, ko se pogačica premakne iz običajnega položaja, kar povzroči bolečino in nestabilnost v kolenskem sklepu. To stanje je lahko posledica različnih dejavnikov, vključno s poškodbo kolena, prekomerno obremenitvijo in že obstoječimi bolezenskimi stanji, kot je artritis. Izpostavil bi predvsem poškodbo kjer lahko pride samo do nenavdnega giba ali udarca, ki povzroči drugačno pot pogačice.

Kako pride do Izpaha pogačice?

Do dislokacije pogačice oziroma kolena lahko pride iz različnih razlogov, vključno z nenadnimi zasuki ali obrati kolena, neposrednimi udarci v koleno ali celo preprostimi gibi, kot je vstajanje s stola. Pogostejša je pri mladih športnikih, ki se ukvarjajo s športi, pri katerih je treba skakati ali se vrteti. Pogosto lahko vsaj nekje v ozadju iščemo krivca v slabi moči mišic ali razmerju moči mišic. Zato se za vse paciente predlaga redno kineziološko delo kjer se krepi mišice nog.

Različni tipi izpaha pogačice

Obstajata dve glavni vrsti izpaha pogačice – travmatski in atravmatski. Travmatski izpah pogačice nastane zaradi nenadnega udarca ali poškodbe kolena. Medtem ko se atravmatski izpahi patele pojavijo zaradi ponavljajočega se stresa oziroma obremenitva, hiperelastičnosti ali preobremenitve.

Izpaha pogačice – simptomi

Najpogostejši simptomi izpaha patele so bolečina in oteklina v kolenu, omejen obseg gibanja ter občutek pokanja ali premikanja v kolenskem sklepu. Resnost teh simptomov se lahko razlikuje glede na obseg izpaha in vzrok poškodbe. Omeniti je potrebno da pogosto ob izpahu pogačice skoči nazaj v normalen položaj. To pa ne pomeni, da poškodba ni huda, saj že začasen izpah povzroči poškodovane ali ohlapne vezi.

Diagnoza izpaha pogačice

Fizični pregled pri zdravniku ali kineziologu je običajno prvi korak pri diagnosticiranju izpaha patele. Za potrditev diagnoze se lahko priporočijo tudi slikovne preiskave, kot so rentgensko slikanje, magnetna resonanca. Pri določanju obsega poškodbe je pomembna tudi ocena stabilnosti kolena. Kot že omenjeno je po poškodbi glavna težava ohlapnost vezi, ki so do poškodbe “usmerjale” pogačico v pravo smer. Sedaj pa je še toliko več dela, ki ga morajo narediti mišice. Zato je pri diagnozi glavnega pomena, da ugotovimo katere mišice so potrebne sprostitve in katere krepitve.

Poškodbe, ki lahko povzročijo izpah pogačice

Izpah kolena oziroma patele lahko povzročijo različne poškodbe, vključno z zvini in nategi kolena, zlomi ali zlomljenimi kostmi v predelu kolena in preobremenitvijo pri športnikih. Tveganje za izpah kolena lahko povečajo tudi že obstoječa bolezenska stanja, kot je artritis. Zelo nevarni so tudi direktni udarci v predel pogačice sploh ko mišice v predelu kolena niso napete.

Rehabilitacija z gibanjem pri izpahu pogačice

Rehabilitacija z gibanjem ali kineziologija je najboljša rešitev za uspešno rehabilitacijo in povratek v stanje pred poškodbo pogačice.

Zdravljenje (dan 0 do max 14)

Začetno zdravljenje lahko vključuje počitek, pogojno led (za manj bolečin), raje pa protibolečinska zdravila. Najbrž bo prisotna oteklina, ki se jo uspešno odpravlja s statičnimi oziroma izometričnimi kontrakcijami mišic stegna. Če je bolečina prehuda lahko kontrakcije simuliramo tudi z elektrostimulatorjem.

Osnovna krepitev (kinezioterapija 6 do 10 tednov)

Za izboljšanje stabilnosti kolena in preprečevanje prihodnjih poškodb se priporočajo tudi vaje za krepitev mišic okoli kolena (predvsem prednjih in zadnjih stegenskih mišic). Tu je izjemno pomembno poudariti, da generične vaje kot so vam predstavljene pri zdravniku (dvig noge in podobno) ne bodo učinkovite. Potreben bo obisk kineziologa, ki ima primerno znanje na tem področju.

Smiselne so tudi vaje za obseg giba v kolenskem sklepu in nato prehod v trening, kjer se krepi gibanja iz vsakdanjega življenja.

Napredna a vseeno nujna krepitev (kinezioterapija 4 do 12 tednov)

Pomemben del rehabilitacije je tudi postopno vračanje k športnim aktivnostim. S poudarkom na gibanju in rehabilitaciji je mogoče učinkovito obvladati izpah pogačice, bolniki pa si lahko povrnejo popolno gibljivost in funkcionalnost predvsem pa samozavest in zaupanje v lastno telo.

Zaključek

Zaključimo lahko, da je izpah pogačice boleče stanje, ki lahko bistveno vpliva na kakovost vašega življenja. Poznavanje vzrokov, simptomov in pa predvsem možnosti zdravljenja je ključnega pomena za učinkovito obvladovanje tega stanja. Rehabilitacija z gibanjem oziroma kineziologijo je najboljši način za obvladovanje izpaha patele, bolniki pa lahko ob ustreznem programu in konstantnosti ponovno pridobi popolno gibljivost, funkcionalnost in samozavest.

Tabela ključnih informacij članka

TemaInformacije
OpredelitevStanje, pri katerem se pogačica v kolenu (patella) premakne iz svojega normalnega položaja.
VzrokiNeposredni udarci v koleno, zasuk ali vrtenje kolena ali predispozicija kolena.
SimptomiBolečina in oteklina v kolenu, omejen obseg gibanja, občutek pokanja ali premikanja
DiagnozaFizični kineziološki pregled, slikovni testi, ocena stabilnosti kolena in predvsem moči mišic nog
Poškodbe, ki lahko povzročijozvini in nategi kolena, zlomi ali zlomi kosti v kolenu, poškodbe zaradi preobremenitve pri športnikih
Rehabilitacija z gibanjemRehabilitacija z gibanjem ali kineziologija je najboljša rešitev, začetno zdravljenje s omeji oteklino, vaje za krepitev mišic kolena, vaje za obseg gibanja kolenskega sklepa, športno specifično treniranje in vrnitev k dejavnosti oz brezskrbno življenje.
Tabela povzema ključe informacije tega članka

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj je izpah pogačice?

Dislokacija pogačice je poškodba pogačice, pri katerem se patela (lat. patella) premakne iz svojega normalnega položaja.

Kateri so simptomi izpaha pogačice?

Simptomi dislokacije pogačice so bolečina in oteklina v kolenu, omejen obseg gibanja ter občutek pokanja ali premikanja v kolenu.

Kako se diagnosticira izpah pogačice?

Diagnozo ob poškodbi pogačice postavi zdravnik ali kineziolog s telesnim pregledom, slikovnimi preiskavami za potrditev in oceno stabilnosti kolena predvsem pa moči mišic nog.

Kaj je vzrok za izpah pogačice?

Izpah kolena oziroma pogačice je lahko posledica neposrednega udarca v koleno, zasuka ali vrtenja kolena ali prirojenih nepravilnosti kolena.

Kako se zdravi izpah pogačice?

Izpah pogačice se lahko zdravi z gibalno rehabilitacijo ali kineziologijo, začetno zdravljenje zajema kontrolo otekline, nato pa nadaljujemo z vajami za krepitev mišic kolena, vajami za obseg gibanja v kolenskem sklepu ter športnim treningom in ponovno aktivnostjo oziroma brezskrbnim povratkom v življenje.

Potrebujete pomoč?

Če imate vi ali nekdo, ki ga poznate, težave po izpahu pogačice ali drugimi poškodbami kolena, je smiselno poiskati strokovno pomoč. Naša ekipa strokovnjakov s področja kineziologije in športne medicine vam lahko pomaga narediti prvi korak k popolnemu okrevanju. Izpolnite naš vprašalnik in eden od naših strokovnjakov bo stopil v stik z vami ter se z vami pogovoril o vaših možnostih rehabilitacije.

Ne dovolite, da bolečine in nelagodje v kolenu nadzorujejo vaše življenje. Še danes naredite prvi korak k okrevanju, tako da izpolnite naš vprašalnik in se pogovorite z enim od naših strokovnjakov. Tu smo, da vam pomagamo na vsakem koraku.

Klikni na gumb zdaj!

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

1

Kje

2

Cilj

3

Ime

4

Zaključek