Hernija vratne hrbtenice - imate bolečine v vratu? - FitTeam

Hernija vratne hrbtenice – imate bolečine v vratu?

Hernija vratne hrbtenice je pogosta mišično-skeletna težava, ki lahko povzroči kronične bolečine v vratu in omejeno gibljivost. Če imate težave zaradi hernije, morda iščete rešitev za lajšanje bolečin. Čeprav je na voljo več možnosti zdravljenja, vključno z zdravili in kirurškim posegom, je ena od možnosti, ki je vse bolj priljubljena, kineziološko zdravljenje. 

V tem članku si bomo podrobneje ogledali anatomijo vratu, vzroke hernija vratne hrbtenice, njene simptome, diagnozo in razpoložljive možnosti zdravljenja s poudarkom na prednostih kineziološkega pristopa.

Razumevanje anatomije vratu

Vrat ali vratna hrbtenica je sestavljena iz sedmih vretenc, ki jih ločujejo medvretenčne ploščice. Te ploščice blažijo sile med vretenci in omogočajo nemoteno gibanje vratu. Ko eden od teh diskov poči ali se izboči, lahko pritiska na hrbtenjačo ali živce, kar vodi v stanje, ki ga imenujemo hernija vratne hrbtenice.

Vzroki za vratno hernijo

K nastanku hernije v vratu lahko prispeva več dejavnikov, med drugim:

 • degenerativne spremembe vratne hrbtenice
 • obraba vratne hrbtenice
 • poškodbe zaradi ponavljajočih se obremenitev
 • travma ali poškodba vratu
 • slaba drža telesa
 • debelost

Prepoznavanje simptomov vratne hernije

Hernija vratne hrbtenice lahko privede do naslednjih simptomov:

 • kronične bolečine v vratu
 • odrevenelost ali mravljinčenje v rokah ali dlaneh
 • šibkost v rokah ali dlaneh
 • omejen obseg gibanja v vratu
 • bolečina v vratu rami in roki

Hernija vratne hrbtenice: Diagnoza

Zdravnik bo za diagnozo vratne hernije opravil telesni pregled in morda odredil slikanje, kot je rentgensko slikanje (za pregled poškodb okostja) ali magnetna resonanca (za pregled ostalih struktur). 

Na podlagi rezultatov teh preiskav bo zdravnik lahko določil obseg hernije v vratnem delu hrbtenice in vam priporočil način zdravljenja.

Hernija vratne hrbtenice se zdravi na več načinov

Na voljo je več možnosti zdravljenja vratne hernije in bolečine v vratu, med drugim:

 • zdravila za obvladovanje bolečine
 • Operacija
 • fizioterapija
 • kineziološko zdravljenje

Kineziološki pristop k zdravljenju vratne hernije

Kineziologija ali kinezioterapija je vrsta gibalne terapije, ki uporablja gibanje in vadbo za lajšanje bolečin in izboljšanje obsega gibanja. Hernija vratne hrbtenice se v kinezioloških programih običajno zdravi s kombinacijo vaj za krepitev in raztezanje ter tehnike manualne terapije, ki pomagajo izboljšati delovanje vratu in zmanjšati bolečino.

Prednosti kineziološkega pristopa za lajšanje bolečin pri herniji vratne hrbtenice

Ena od ključnih prednosti kineziološkega pristopa za hernijo v vratnem delu hrbtenice je, da gre za nekirurško rešitev. To pomeni, da se lahko izognete tveganjem in izostanku, povezanim s kirurškim posegom. Poleg tega lahko kineziološko zdravljenje pomaga izboljšati splošno moč, stabilnost in obseg gibanja v vratnih in ramenskih mišicah ter tako zmanjša vašo odvisnost od zdravil proti bolečinam.

Povzetek: Hernija vratne hrbtenice in kako jo zdravimo

Pri zdravljenju hernije vratne hrbtenice je pomembno, da razmislite o vseh možnostih in izberete pristop, ki je pravi za vas. Zdravila in kirurški posegi sicer lahko zagotovijo hitro olajšanje, vendar imajo lahko tudi pomembne stranske učinke in morda ne odpravijo osnovnega vzroka bolečin v vratu. 

Nasprotno pa je kineziološko zdravljenje nekirurška rešitev, ki lahko zagotovi dolgotrajno lajšanje in odpravo bolečin, izboljšanje obsega gibanja ter večjo moč in stabilnost.

Tabela ključnih tematik s povzetki

Ključna tematikaOpis
Hernija vratne hrbteniceStanje, ki ga povzroči raztrganina ali izbočenost medvretenčnih ploščic v vratu.
VzrokiDegenerativne spremembe, obraba, poškodbe zaradi ponavljajočih se obremenitev, travma ali poškodba vratu, slaba drža, debelost
SimptomiKronične bolečine v vratu, bolečina v vratu rami in roki, omrtvičenost ali mravljinčenje v rokah ali dlaneh, šibkost rok ali dlani, omejen obseg gibanja v vratu
DiagnozaFizični pregled in slikanje kot je rentgensko slikanje ali magnetna resonanca
Možnosti zdravljenjaBolečine v vratu lahko zdravimo z zdravili za obvladovanje bolečine, operacijo, fizioterapijo, kineziološko zdravljenje
Kineziološki pristopVrsta gibalne terapije, ki uporablja gibanje in vadbo za lajšanje bolečine v vratu in izboljšanje obsega gibanja.
Prednosti kineziologijeNekirurška rešitev, izboljša splošno moč, stabilnost in obseg gibanja, zmanjša odvisnost od protibolečinskih zdravil
Tabela ključnih podatkov

Pogosta vprašanja in odgovori na temo “Hernija vratne hrbtenice”.

Kaj je Hernija vratne hrbtenice?

Hernija v vratu je stanje, pri katerem se medvretenčne ploščice v vratu izbočijo ali predrejo, kar povzroča kronično bolečino v vratu in druge simptome.

Kaj povzroča vratno hernijo?

Hernija vratne hrbtenice nastane zaradi obrabe, degenerativnih sprememb, poškodbe zaradi ponavljajočih se obremenitev, travme ali poškodbe vratu, slaba drža in debelost.

Kateri so simptomi vratne hernije?

Simptomi vratne hernije so lahko kronična bolečina v vratu, bolečina v vratu rami in roki, omrtvičenost ali mravljinčenje v rokah ali dlaneh, šibkost rok ali dlani ter omejen obseg gibanja v vratu.

Kako se diagnosticira Hernija vratne hrbtenice?

Vratno hernijo lahko diagnosticiramo s telesnim pregledom in slikovnimi preiskavami, kot so rentgensko slikanje ali magnetna resonanca.

Kakšne so možnosti zdravljenja hernije vratne hrbtenice?

Možnosti zdravljenja hernije lahko vključujejo zdravila za lajšanje bolečin, operacijo, fizioterapijo in kineziološko zdravljenje. Kineziološki pristop k zdravljenju vratne hernije vključuje uporabo gibanja in vadbe za lajšanje bolečin in izboljšanje obsega gibanja.

Naslednji korak: Hernija vratne hrbtenice je lahko preteklost

Če imate težave z vratno hernijo, razmislite o naslednjem koraku in se naročite na posvet pri specialistu za kineziologijo. Naša ekipa strokovnjakov vam lahko pomaga pripraviti prilagojen načrt zdravljenja, ki bo upošteval vaše posebne potrebe in cilje. 

Med posvetovanjem bomo opravili temeljito oceno vašega vratu in splošnega zdravja ter določili najboljši pristop k zdravljenju vratne kile.

Prevzemite nadzor nad bolečinami v vratu še danes in se naročite na posvet. Za začetek izpolnite naš spletni vprašalnik. Naša ekipa vas bo kmalu kontaktirala, da se dogovorite za termin in morebitna vprašanja. Naj vam pomagamo najti olajšanje, ki si ga zaslužite, in se vrniti k stvarem, ki jih imate radi.

Klikni na spodnji gumb in izpolni vprašalnik.

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

1

Kje

2

Cilj

3

Ime

4

Zaključek