Kako odpraviti Hernijo diska v ledvenem delu? - FitTeam

Kako odpraviti Hernijo diska v ledvenem delu?

Uvod

Če so vam diagnosticirali hernijo ledvenega diska (hernicija medvretenčnega diska v ledvenem delu), veste, kako boleča in frustrirajoča je lahko. Na srečo obstaja več načinov za rehabilitacijo hernije v ledvenem delu hrbtenice ter zmanjšanje bolečin in nelagodja. V tem članku bomo obravnavali vzroke, simptome, diagnozo in možnosti zdravljenja hernije diska v ledvenem delu ter nekaj nasvetov za preprečevanje nadaljnjih poškodb.

Vzroki za hernijo diska v ledvenem delu

Anatomija medvretenčnih diskov v ledvenem delu

Ledveni diski se nahajajo v spodnjem delu hrbta in delujejo kot blažilci med vretenci. Sestavljeni so iz mehkega notranjega jedra (nucleus pulposus), ki ga obdaja trši zunanji obroč (annulus fibrosus).

Pogosti vzroki za hernijo diska v ledvenem delu

Do hernije diska pride, ko se jedro pulposusa prebije skozi anulus fibrosus in pritisne na živčno korenino. To se lahko zgodi zaradi:

 1. Obrabe povezane s starostjo: S staranjem diski izgubijo svojo elastičnost in so bolj nagnjeni k herniaciji. Pogosto boste lahko prebrali ali slišali izraz degenerativne spremembe, kar predstavlja starostne obrabe.
 2. Zaradi poškodbe (travme): Nenaden udarec, na primer padec ali prometna nesreča, lahko povzroči hernijo diska. 
 3. Ponavljajoče se obremenitve: Delo ali dejavnosti, ki zahtevajo pogosto upogibanje, dvigovanje ali zvijanje, lahko povzročijo postopno poškodbo ledvenih medvretenčnih ploščic oziroma diskov.

Dejavniki tveganja za hernijo diska v ledvenem delu

Nekateri dejavniki, ki lahko povečajo tveganje za hernijo diska, so:

 1. Genetika: Pri nekaterih ljudeh je lahko hernija diska posledica genetskih lastnosti. Oziroma bolje rečeno zaradi genskih zasnov so lahko bolj nagnjeni k težavam, ki pa jih vseeno lahko odpravijo.
 2. Debelost: Prekomerna telesna teža dodatno obremenjuje medvretenčne diske sploh v ledvenem delu. Nižje po hrbtenici kot gremo večji del telesa je nad diski in posledično več teže. Pri zdravi teži to ni problem pri prekomerni pa lahko postane.
 3. Kajenje: Kajenje lahko poškoduje in negativno vpliva na vsa tkiva v našem telesu. Enako je z medvretenčnimi diski v ledvenem delu. Posledica kajenja je lahko tudi manjši pretok krvi v predel hrbtenice.
 4. Slaba drža: Sedenje ali dolgotrajna stoja že sama dodatno obremeni ledveni del hrbtenice. Če dodamo še sključen položaj zgornjega dela in ramen lahko prekomerno obremenjujete ploščice v ledvenem delu.

Preprečevanje hernije diska v ledvenem delu hrbtenice

Za preprečevanje hernije diska je pomembno, da:

 1. Skrbite za pravilno telesno držo: Sedite in stojte vzravnano, z rameni nevtralno in stopali plosko na tleh. Pomembno je da iščete položaje kjer mišice niso preveč aktivne. Zato položaji kjer na silo držite vzravnano držo lahko povzročijo več škode kot koristi. Raje se zanesite na pomoč podlaganja ledvenega del, naslona za roke, glavo in podobno.
 2. Redno telovadite: Z aktivnostjo lahko okrepite mišice, ki podpirajo hrbtenico.
 3. Pravilno dvigujte: Pri dvigovanju težkih predmetov uporabljajte noge namesto hrbta in se izogibajte zvijanju.

Simptomi in diagnostika hernije ledvenega diska

Pogosti simptomi hernije diska v ledvenem delu

Simptomi hernije diska se lahko razlikujejo glede na mesto in resnost herniacije, vendar so v ledvenem delu najpogostejši slednji:

 • bolečine v križu
 • bolečine v nogah
 • išias bolečine
 • odrevenelost ali mravljinčenje v nogah ali stopalih
 • šibkost v nogah ali stopalih
 • izgubo nadzora nad mehurjem ali črevesjem (v hujših primerih)

Diagnoza hernije diska v ledvenem delu 

Specialist bo za diagnosticiranje hernije ledvenega diska verjetno opravil telesni pregled in morda predlagal slikovne preiskave, kot so:

 • rentgensko slikanje: Lahko pokažejo, ali so v hrbtenici prisotni odlomljeni koščki ali zlomi (frakture ali stres frakture).
 • slikanje z magnetno resonanco (MRI): Lahko pokaže mesto in resnost herniacije in celoten pregled nad tkivi v okolici poškodovanega dela
 • Računalniška tomografija (CT): Lahko zagotovi podrobne slike hrbtenice preko več zaporednih rentgenskih slik.

Možnosti zdravljenja hernije diska v ledvenem delu

Tip zdravljenjaPrednostiSlabosti
Gibalna terapija (kinezioterapija)Izboljša moč, stabilnost, gibljivost in vas nauči kako skrbeti za vaš hrbet.Na začetku lahko povzroči manjše neprijetnosti
KiropraktikNi invaziven, lahko izboljša poravnavo hrbteniceNevarnost poškodbe živca
Nekirurška dekompresija hrbteniceZniža pritisk na diske, izboljša krvni pretok v ledveni delPogosto ne zdravi vzroka za bolečino
Protibolečinska zdravilaZniža bolečino in udobjeNikoli zdravi vzroka za bolečino zato se bo bolečina ponavljala
MikrodiskektomijaLahko izboljša stanje ni pa nujnoNevarnost zapleta in možnost stranskih učinkov
LaminektomijaLahko zniža pritiskanje na živecNevarnost zapleta in možnost stranskih učinkov
Tabela tipov zdravljena po herniji diska v ledvenem delu hrbtenice

Konzervativne možnosti zdravljenja

Gibalna terapija oziroma kinezioterapija

Gibalna terapija lahko pomaga zmanjšati bolečino in izboljšati delovanje z vajami in drugimi metodami za izboljšanje moči, gibljivosti in obsega gibanja.

Čeprav so spodaj našteti pogosti pristopi pa se ne pustite slepo voditi. Vedite da je glavno, da se gibanje prilagodi vašim omejitvam, da se telo v celoti krepi (tudi noge in roke) in da vas strokovnjak nauči kako “šparati” vašo hrbtenico. Dober izraz je tudi higiena hrbtenice, torej bodite vestni kako jo obremenjujete preko dneva in najdite položaje, ki vam sprostijo bolečino.

Nekatere pogoste tehnike terapije pri kineziologu ali kenzioterapevtu po herniji diska v ledvenem delu vključujejo:

 • raztezne vaje za izboljšanje gibljivosti in obsega gibanja.
 • vaje za krepitev za izboljšanje moči mišic, ki podpirajo hrbtenico.
 • manj obremenjujoči tipi aerobne aktivnosti kot je hoja za  zmanjšanje bolečine ter kot bonus izboljšanje zdravja srca in ožilja.
 • masaža za izboljšanje cirkulacije ter zmanjšanje bolečin in mišične napetosti.
 • elektrostimulacija za zmanjšanje bolečine in mišičnih krčev.

Zdravila

Vedite da je bolečina tu z namenom in če jo popolnoma odpravite pasivno torej z zdravili ne boste vedeli kdaj naredite napačen gib. Predlagam, da se za zdravila odloča le v skrajnih primerih in v primeru da vam bolečina kvari spanec. Vedno najprej poskusite težavo rešiti s prilagoditvami gibanja, sedenja, ležanja in krepitvijo telesa, šele naknadno pa pomislite tudi na zdravila

Za zmanjšanje bolečine in vnetja, povezanega z hernijo diska, se lahko uporabljajo zdravila, vključno z naslednjimi:

 • Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), kot sta ibuprofen ali naproksen.
 • Paracetamol za lajšanje bolečin.
 • Sredstva za sproščanje mišic za zmanjšanje mišičnih krčev.
 • Injekcije steroidov za zmanjšanje vnetja in bolečine.

Možnosti kirurškega zdravljenja

Če konzervativne možnosti zdravljenja tudi po več mesecih ne izboljšajo stanji niti malo najprej poskusite z drugim kineziologom. Če se simptomi še vedno ne izboljšajo, je morda potreben kirurški poseg. Po lastnih izkušnjah vam lahko povem, da se operacijo svetuje le v resnih primerih in poškodbah živčevja za vse ostalo je vedno rešitev gibanje.

Nekatere pogoste možnosti kirurškega zdravljenja hernije diska v ledvenem delu vključujejo:

Discektomija

Diskektomija je kirurški poseg, pri katerem se odstrani hernirani del ledvenega diska, da se zmanjša pritisk na živčno korenino.

Mikrodiskektomija

Mikrodiskektomija je minimalno invazivna različica discektomije, pri kateri se za odstranitev herniranega dela diska uporabi manjši rez.

Fuzija hrbtenice

Fuzija hrbtenice je kirurški poseg, pri katerem se dve ali več vretenc združi, da se stabilizira hrbtenica in zmanjša bolečina.

Rehabilitacijske vaje za hernijo diska v ledvenem delu

Vaje za mobilnost

Vaje za mobilnost lahko pomagajo izboljšati gibljivost in zmanjšati bolečino, povezano z hernijo ledvenega diska. Nekatere pogoste vaje, ki pa morda niso primerne za vas so:

 1. Rotacija prsnega dela hrbtenice: Na rokah in kolenih dajte eno roko na zatilje. Zgornji del telesa rotirajte proti iztegnjeni roki. Nato naredite rotacijo v nasprotno smer tore na stran roke, ki je na zatilju v skrajni točki poglejte proti komolcu te roke. Celoten čas izvedbe si predstavljajte, da na križu stabilizirate kozarček vode, torej gibanja v tem delu ni dogaja se le višje v prsnem delu.
 2. Mačka kamela: Začni na rokah in kolenih, z rokami pod rameni in koleni pod boki. Zaklonite hrbet in poglejte proti stropu, nato zaokrožite hrbet in potisnite brado proti prsim. naredite 6 ponovitev s krajšimi zadržki v skrajnih točkah.
 3. Razgibavanje kolkov in ramen: Glede na omejitve je smiselno dodati tudi vaje za mobilnost ramen in kolkov saj omejitve v teh delih lahko vplivajo na obremenitev v ledvenem delu kjer je poškodovan medvretenčni disk

Vaje za krepitev

Vaje za krepitev lahko pomagajo izboljšati moč mišic, ki podpirajo hrbtenico, in zmanjšajo bolečine. Nekatere pogoste vaje za krepitev, ki pa morda niso primerne za vas so:

 1. Brid-dog: Začni na rokah in kolenih, z rokami pod rameni in koleni pod boki. Istočasno iztegnite eno roko in nasprotno nogo, vztrajajte nekaj sekund, nato se vrnite v začetni položaj in ponovite na drugi strani.
 2. Most: Ležite na hrbtu s pokrčenimi koleni in stopali plosko na tleh. Dvignite boke od tal in zadržite nekaj sekund, nato jih spustite in ponovite 10-15 ponovitev. Pazite da gibanje prihaja iz boka ne hrbta. Za nekatere bodo primernejše stoječe variacije vključevanja kolkov v gibanje.
 3. Deska: Začni v položaju na komolcih in iztegnjenih nogah, z rokami pod rameni in stopali v razmaku širine kolka. Vztrajajte od 30 sekund do 1 minute.

Zaključek

Hernija diska v ledvenem delu je lahko zelo neprijetna poškodba, ki vpliva na vaše življenje. Vendar obstaja več načinov za rehabilitacijo diska ter zmanjšanje bolečin in nelagodja. Z dobro držo, redno telesno vadbo in iskanjem pomoči strokovnjaka lahko preprečite in zdravite hernijo medvretenčnega diska. Ne pozabite, da se pred začetkom nove vadbe ali rehabilitacije vedno posvetujte s strokovnjakom.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj je hernija diska v ledvenem delu hrbtenice?

Do hernije ledvenega diska, znane tudi kot zdrs ali raztrganina diska, pride, ko se mehka snov znotraj diska v spodnjem delu hrbta izboči in pritiska na bližnje živce. To lahko povzroči bolečine, šibkost in odrevenelost v spodnjem delu hrbta in nogah.

Kaj povzroča hernijo v ledvenem delu hrbtenice?

Do hernije ledvenega diska lahko pride zaradi obrabe hrbtenice zaradi staranja ali nenadne poškodbe, na primer padca ali dvigovanja težkih predmetov. Tveganje lahko poveča tudi prekomerna telesna teža, kajenje ali sedeč način življenja.

Kako se diagnosticira hernija v ledvenem delu hrbtenice?

Zdravstveni delavec vam bo opravil telesni pregled, da bi preveril znake hernije diska. Za potrditev diagnoze lahko odredi tudi slikovne preiskave, kot so rentgensko slikanje, magnetna resonanca ali računalniška tomografija.

Kakšne so možnosti zdravljenja hernije v ledvenem delu hrbtenice?

Možnosti zdravljenja hernije ledvenega diska lahko vključujejo počitek, zdravila proti bolečinam, gibalno terapijo in v nekaterih primerih operacijo. Strokovnjak bo skupaj z vami določil najboljši načrt zdravljenja za vaše individualne potrebe.

Ali lahko hernijo diska v ledvenem delu preprečimo?

Čeprav hernije ledvenega diska ni mogoče popolnoma preprečiti, lahko z nekaterimi ukrepi zmanjšate tveganje, na primer z ohranjanjem dobre drže, telesno aktivnostjo in pravilnim dvigovanjem težkih predmetov. Tveganje lahko zmanjšate tudi z vzdrževanjem zdrave telesne teže in prenehanje s kajenjem.

Potrebujete pomoč?

Če imate simptome hernije diska v ledvenem delu hrbtenice, je pomembno, da čim prej poiščete pomoč. Primeren strokovnjak vam lahko pomaga diagnosticirati stanje in vam svetuje najboljše možnosti zdravljenja za vaš konkretnem primer.

Izpolnite naš kratek vprašalnik s klikom na spodnji gumb. Tako nam sporočite specifiko vaše poškodbe in bolečini. V kratkem vas brezplačno kontaktira primeren strokovnjak in vam svetuje kako narediti prve korake v smer življenja brez bolečin.

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

1

Kje

2

Cilj

3

Ime

4

Zaključek