Hernija diska: Kako se izogniti operaciji - FitTeam

Hernija diska: Kako se izogniti operaciji

Če imate hernijo diska, se morda sprašujete, kakšne možnosti zdravljenja so vam na voljo. Čeprav se operacija pogosto priporoča kot način za lajšanje bolečin in izboljšanje delovanja, ni vedno potrebna. Pravzaprav obstaja veliko preprostih vaj, ki jih lahko izvajate sami, ter tako obvladujete bolečino in se izognete operaciji. V tem prispevku bomo raziskali anatomijo hernije diska, pogoste simptome in vzroke za poškodbo. Poglobili se bomo tudi v kineziološki pristop k zdravljenju hernije diska, vključno z vajami in nasveti za preprečevanje ponovnih poškodb in stagnacije.

Anatomija hernije diska

Hernija diska (znana tudi kot zdrs diska ali izboklina diska) je stanje, do katerega pride, ko mehka želejasta sredica medvretenčnega diska izstopi v hrbtenični kanal skozi razpoko v zunanji plasti diska (to imenujemo herniacija diska). Hernija diska se lahko pojavi kjerkoli vzdolž hrbtenice, najpogostejša pa je v spodnjem delu hrbta (ledveni del hrbtenice) in vratu (vratni del hrbtenice).

Pogosti simptomi in težave

Hernija diska lahko povzroči vrsto simptomov, vključno z bolečinami v hrbtu, nogah, omrtvičenost in šibkost. Ti simptomi so lahko različno intenzivni in se lahko poslabšajo, kadar dolgo stojite, sedite, dvigujete težke predmete, kadar kihate ali kašljate. V nekaterih primerih lahko hernija diska povzroči tudi težave z delovanjem mehurja ali črevesja.

Razlogi za nastanek hernije diska

Hernijo diska lahko povzročijo različni dejavniki, vključno s starostno obrabo, dvigovanjem težkih bremen, slabo držo, šibkimi mišicami, nepravilnim gibanjem in debelostjo. V nekaterih primerih je lahko hernija diska tudi posledica travmatične poškodbe, na primer prometne nesreče.

Možnosti zdravljenja po herniji diska

Zdravljenje hernije diska običajno vključuje kombinacijo samopomoči, kot so zdravila proti bolečinam brez recepta ali gretje (ki pa le zakrijejo bolečino in ne rešujejo vzroka). Obstajajo tudi naprednejši pristopi, kot sta fizioterapija ali kiropraktična oskrba. V nekaterih primerih se lahko priporoči operacija za odstranitev herniranega dela diska ter lajšanje bolečin in drugih simptomov. Potrebno pa jo poudariti, da vsi našteti pristopi ne delujejo na dolgi rok, če je do težav prišlo zaradi slabega gibanja ali pomanjkanja moči. Večina težav je posledica slabe mišične moči ali gibanja. Zato je za 90% primerov najprimernejša gibalna oziroma kinezioterapija.

Kineziološki pristop zdravljenja hernije diska

V našem sistemu uporabljamo kineziološki pristop k zdravljenju hernije diska, ki se osredotoča na izboljšanje gibanja in delovanja mišic z gibanjem in vajami. Naša ekipa visoko usposobljenih kineziologov bo skupaj z vami oblikovala program vadbe, ki bo prilagojen vašim posebnim potrebam, omejitvam in ciljem. Zagotovili vam bomo tudi navodila, kako varno napredovati v programu ter se izogniti ponovnim poškodbam in stagnaciji.

Pred začetkom kateregakoli programa vadbe je pomembno, da opravite temeljito testiranje, s katerim ugotovite, ali ste pripravljeni na telesno aktivnost in kakšne so omejitve, ki jih je potrebno upoštevati. Naša ekipa bo skupaj z vami določila najprimernejše vaje in napredovanje za vašo specifično situacijo.

Vaje za zdravljenje hernije diska

V osnovi so ključne 3 skupine vaj, ki jih delimo na:

  1. Krepitev in stabilizacija
  2. razbremenitev in
  3. učenje gibanja

Z vajami kot so bird-dog, bočni plank, prilagojen upogib trupa, pallof press, zagotovimo da so mišice primerno okrepljene in posledično uspešno stabilizirajo poškodovan del.

Vaje kot so ležanje na trebuhu, ležanje na hrbtu z dvignjenimi nogami in visenje lahko razbremenimo boleč del in počasi umirimo bolečino.

Vaje kot so počep, mrtvi dvig, nošenje, horizontalni potegi pa poleg krepitve, ponavljamo in se učimo kako se moramo gibati v prihodnje da zavarujemo šibke dele in za gibanje uporabimo močne dele telesa.

Vse naštete vaje so lahko za vas tudi zelo nevarne saj je primerna rešitev hernije diska vedno odvisna od specifične poškodbe in ugotavljanja kateri položaji ter gibi povzročajo bolečino.

Zaključek

Z ustreznim načrtom zdravljenja lahko obvladate bolečine in se izognete operaciji. S sodelovanjem s kineziologom in izvajanjem programa vadbe, ki je prilagojen vašim posebnim potrebam in ciljem, lahko izboljšate svoje gibanje in delovanje ter ponovno zaživite polno življenje.

Če imate hernijo diska in iščete možnost nekirurškega zdravljenja, vas vabimo, da izpolnite naš obrazec in nam poveste več o svoji težavi. Naša ekipa visoko usposobljenih kineziologov bo skupaj z vami oblikovala osebni načrt zdravljenja, ki bo prilagojen vašim posebnim potrebam in ciljem. Ne dovolite, da bi vas hernija diska še naprej ovirala s pomočjo naše ekipe prevzemite nadzor nad bolečino ter izboljšajte svoje gibanje in delovanje.

Tabela ključnih informacij članka

InformacijePodrobnosti
OpredelitevHernija diska je stanje, pri katerem mehka sredica medvretenčnega diska preide v hrbtenični kanal skozi razpoko v zunanji plasti diska.
Pogoste lokacijeHernija diska se lahko pojavi kjerkoli vzdolž hrbtenice, vendar je najpogostejša v spodnjem delu hrbta (ledveni del) in vratu (vratni del).
SimptomiBolečine v hrbtu, nogah, omrtvičenost, šibkost, težave z delovanjem mehurja ali črevesja.
VzrokiStarostna obraba, dvigovanje težkih bremen, slaba drža, slaba moč mišic, slabo gibanje, debelost, travmatske poškodbe.
Možnosti zdravljenjaKinezioterapija, fizioterapija, kiropraktika, operacija.
Kineziološki pristopOsredotoča se na izboljšanje gibanja in delovanja z vajami in gibanjem.
Začetno testiranjePred začetkom kateregakoli programa vadbe je pomembno temeljito začetno testiranje saj je od tega odvisno katere vaje bodo primerne in katere nevarne.
Tabela, ki povzema ključne informacije članka o rehabilitaciji hernije diska.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj je hernija diska?

Hernija diska je stanje, pri katerem mehka sredica medvretenčnega diska izstopi v hrbtenični kanal skozi razpoko v zunanji plasti diska.

Kateri so pogosti simptomi hernije diska?

Pogosti simptomi so bolečine v hrbtu, nogah, omrtvičenost, šibkost in težave z delovanjem mehurja ali črevesja.

Kaj povzroča hernijo diska?

Hernijo diska lahko povzročijo dejavniki, kot so obraba, dvigovanje težkih bremen, slaba drža, šibkost mišic, slabo gibanje, debelost ali travmatična poškodba.

Kakšen je kineziološki pristop k zdravljenju hernije diska?

Kineziološki pristop se osredotoča na izboljšanje gibanja in delovanja z vajami in gibanjem.

Kakšen je namen testiranja pred začetkom programa vadbe?

Namen testiranja je ugotoviti ali je posameznik pripravljen na telesno aktivnost in katere vaje bodo učinkovite ter katere nevarne

Potrebujete pomoč?

Če imate hernijo diska in iščete možnost nekirurškega zdravljenja, vam lahko pomaga naša ekipa visoko usposobljenih kineziologov. Ponujamo vam načrte zdravljenja, ki so s kineziološkim pristopom prilagojeni vašim posebnim potrebam in ciljem. Izpolnite naš obrazec in začnite pot do obvladovanja bolečine ter izboljšanja gibanja in delovanja.

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

1

Kje

2

Cilj

3

Ime

4

Zaključek