Bolečine v Križu oziroma Hrbtu med Hojo - FitTeam

Bolečine v Križu oziroma Hrbtu med Hojo

Uvod v bolečine v križu

Bolečine v križu oziroma hrbtu so pogosta težava, ki prizadene na milijone ljudi po vsem svetu. Nekateri ljudje med hojo ali stojo čutijo bolečine v križu, ki so lahko izčrpavajoče in vplivajo na njihove vsakodnevne dejavnosti in počutje. V tem članku bomo obravnavali vzroke, zdravljenje in preprečevanje bolečine v hrbtu pri hoji ali stoji.

Razumevanje bolečine v križu pri hoji ali stoji

Med hojo ali stojo se medenica zaradi skrajšanih upogibalk kolka ter šibkih stegenskih in trebušnih mišic ali drugih anatomskih vzrokov običajno obrača naprej. To lahko povzroči obremenitev hrbtnih mišic in posledično bolečine. Ljudje z bolečinami v hrbtu med hojo ali stojo imajo pogosto intoleranco na izteg hrbtenice, kar pomeni, da njihov hrbet ne prenese dalj časa trajajočega stanja v iztegnjenem (zaklonjenem)  položaju. Razumevanje osnovnega vzroka bolečine v hrbtu je ključnega pomena za iskanje učinkovitega zdravljenja.

Zdravljenje bolečin v križu oziroma hrbtu pri hoji ali stoji

Najboljši način zdravljenja bolečine v križu oziroma hrbtu je kineziologija, ki vključuje ugotavljanje šibkih in preobremenjenih ali zategnjenih delov v telesu ter njihovo spreminjanje z gibanjem. Kineziologija ljudem pomaga tako da se naučijo, kako se gibati brez bolečin in hkrati okrepiti telo. Ko omejimo bolečino in hkrati krepimo telo damo telesu čas da se zaceli in to je edini učinkovit način za trajno lajšanje bolečine. Slikovni testi, kot so rentgenske slike, in magnetne resonance  sicer lahko pokažejo trenutno stanje telesa, ne morejo pa razkriti vzroka bolečine. Zato je kineziologija najučinkovitejše zdravljenje bolečin v hrbtu pri hoji ali stoji.

Preprečevanje bolečine v križu pri hoji ali stoji

Preventiva je boljša od zdravljenja, kar še posebej velja za bolečine v hrbtu. Osebe z intoleranco za raztezanje se morajo osredotočiti na spodnje smernice:

Spanje / postelja
Če spite na trebuhu, si pod trebuh namestite vzglavnik. Če spite na hrbtu, si pod kolena namestite vzglavnik.

Sedenje
Naslonite hrbet na naslonjalo stola, pogosto jo imenujemo ledvena opora. Ta je pri slabih stolih zelo slaba zato lahko uporabimo tudi dodatno blazino. Ne sedite na robu, saj lahko zaradi tega prekomerno obremenite hrbtenico oziroma mišice hrbta. 

Stoja
Pri bolečini med stojo svojo držo preverite s strani. Prepričajte se, da je spodnji del hrbta v nevtralnem položaju in da ni pretirano ukrivljen. Torej zmerna krivina je normalna in zaželena poudarjena pa lahko poveča možnosti za bolečine.

Hoja
Če opazite bolečine v križu med hojo poskusite skrajšati korak. Tako se bodo upogibalke kolka manj raztegnile in ustvarjale manj nelagodja. Vseeno je to instantna rešitev, ki pa jo je smiselno nadgraditi s sprostitvijo teh mišic in krepitvijo nasprotnih.

Dvigovanje predmetov
Razmišljajte kako lahko več giba oziroma dviga naredite iz nog in kolka in manj iz križa oziroma hrbta. Pri dvigovanju stvari s tal je lahko koristno tudi poklekniti ali počepniti.

Zaključek:

Bolečine v križu oziroma hrbtu med hojo ali stojo so pogosta težava, ki prizadene veliko ljudi. Z razumevanjem osnovnega vzroka bolečine ter uporabo pravih strategij zdravljenja in preprečevanja lahko to stanje učinkovito odpravite.

Ključno bo da prilagodite čim več gibanj in položajev na način, da se ognete bolečini in tako pustite telesu čas da se zaceli. Poudariti je potrebno tudi, da samo izogibanje bolečini ne bo pripeljalo do dolgoročnih rezultatov.

Izjemnega pomena je da hkrati krepimo telo in pravilne gibalne vzorce ter tako preprečim, da se bolečina kasneje ponovi.

Tabela predlogov o bolečini v križu oziroma hrbtu

OpisSmernice za preprečevanje
LežanjeČe spite na trebuhu, si pod trebuh namestite vzglavnik. Če spite na hrbtu, si pod kolena namestite vzglavnik.
SedenjeHrbet naslonite na ledveno oporo stola. Ne sedite na robu, da ne preobremenite mišic.
StojaSvojo držo preverite s strani. Prepričajte se, da je spodnji del hrbta zelo zmerni krivini.
HojaPoskusite skrajšati korak. Nadgradite to rešitev  s sprostitvijo upogibalk kolka in krepitvijo nasprotnih mišic.
Dvigovanje predmetovRazmišljajte kako lahko več giba oziroma dviga naredite iz nog in kolka in manj iz križa oziroma hrbta.
Tabela prikazuje smernice, ki jih lahko upoštevate za manj bolečin v križu

5 Pogostih vprašanj in odgovori

Kaj povzroča bolečine v križu med hojo ali stojo?

Bolečine v hrbtu med hojo ali stojo so pogosto posledica skrajšanih upogibalk kolka ter šibkih stegenskih in trebušnih mišic, ki povzročajo nagib medenice naprej  in obremenitev hrbtnih mišic. Bolečine med hojo ali stojo pogosto občutijo ljudje z intoleranco na izteg (zaklon) hrbtenice.

Kateri so najboljši načini zdravljenja bolečin v hrbtu?

Najboljši način zdravljenja bolečin v hrbtu je kineziologija, ki vključuje prepoznavanje šibkih in zategnjenih delov v telesu ter njihovo spreminjanje z gibanjem. Kineziologija pomaga ljudem, da se naučijo gibati brez bolečin in hkrati krepijo telo.

Ali lahko s slikanjem (RTG ali MRI) ugotovimo vzrok bolečine v hrbtu pri hoji ali stoji?

Rentgenski posnetki in MRI lahko pokažejo trenutno stanje telesa, ne morejo pa diagnosticirati vzroka bolečine v hrbtu pri hoji ali stoji. Kineziologija je najučinkovitejši način zdravljenja te vrste bolečine.

Kako lahko preprečim bolečine v križu pri hoji ali stoji?

Da bi preprečili bolečine v hrbtu, se osredotočite na pravilno držo, ko sedite ali stojite, in se pri dvigovanju stvari gibajte iz bokov ne iz križa. Smiselno je preveriti tudi položaj spanja. Ključna pa bo redna in smiselna krepitev celotnega telesa.

Kdaj naj poiščem strokovno pomoč zaradi bolečin v hrbtu?

Če je bolečina v hrbtu pri hoji ali stoji vztrajna, huda ali jo spremljajo drugi simptomi, kot sta odrevenelost ali mravljinčenje, morate poiskati zdravniško pomoč. Čim Prej pa se oglasite tudi pri kineziologu, ki lahko opravi celovito oceno in pripravi prilagojen načrt zdravljenja, ki vam bo pomagal odpraviti bolečino.

Potrebujete pomoč?

V našem Rehab sistemu se zavedamo, da večina žal nima primernega znanja, da se nauči gibati okoli bolečine in hkrati krepiti telo. Zato smo vam na voljo za pomoč.

Ne čakajte na jutri in takoj izpolnite kratek vprašalnik. Na podlagi vprašalnika vas kontaktira primeren strokovnjak in pomaga narediti varen naslednji korak do življenja brez bolečine.

Kliknite na spodnji gumb zdaj!

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

1

Kje

2

Cilj

3

Ime

4

Zaključek