Bolečine v hrbtu: Kako jih odpraviti z vajami - FitTeam

Bolečine v hrbtu: Kako jih odpraviti z vajami

Bolečine v hrbtu so pogosta mišično-skeletna težava, ki vsaj enkrat v življenju prizadene več kot 80 % ljudi, več kot 20 % pa jih ima kronične bolečine. Bolečina v hrbtu je zapleten pojav, ki drastično zmanjša kakovost življenja. Zato je treba k zdravljenju bolečin v hrbtu pristopiti resno in sistematično, saj lahko povzroči trajno degeneracijo hrbtenice, če ni ustrezno zdravljena. V tem članku bomo obravnavali, kako lahko kineziološke storitve pomagajo pri lajšanju bolečin v hrbtu in rehabilitaciji hrbtnih mišic.

Razumevanje vzrokov za bolečine v hrbtu

Vzroki za bolečino v hrbtu so lahko mišična šibkost in neravnovesje v telesu, pomanjkanje telesne aktivnosti, tesnoba, stres, depresija ali nekatera prirojena stanja hrbtenice. Da bi preprečili bolečine v hrbtu, moramo razumeti zgradbo hrbtenice in mišic, ki jo podpirajo.

Hrbtenico sestavlja 33 vretenc, medvretenčne ploščice ter zapleten sistem globokih in površinskih mišic, ki stabilizirajo in premikajo hrbtenico. Mišica multifidus, ki poteka globoko v hrbtnih mišicah ob hrbtenici, deluje kot glavni stabilizator hrbtenice. Površinski sloj hrbtnih mišic sestavljajo velike mišične skupine, ki so namenjene predvsem gibanju, medtem ko je globoki sloj mišic namenjen stabilizaciji same hrbtenice. Pomemben mehanizem za stabilizacijo hrbtenice je mehanizem pritiska v trebušni votlini med gibanjem, ki pomaga stabilizirati hrbtenico.

Tipi bolečine v hrbtu

Bolečine v hrbtu imajo lahko veliko različnih vzrokov, zato je pomembno, da razumemo, kaj je vzrok, da bi našli pravo zdravljenje. Spodaj je nekaj najpogostejših vrst bolečin v hrbtu:

Hernija diska: Tu pride do zdrsa enega od diskov med vretenci v hrbtenici s svojega mesta ali do njegovega pretrganja. To lahko povzroči bolečine, omrtvičenost ali šibkost v hrbtu, nogah ali rokah.

Degenerativna bolezen diska: Do tega pride, ko začnejo diski v hrbtenici razpadati in izgubijo svojo blažilno sposobnost. Povzroči lahko kronične bolečine in togost v hrbtu.

Stenoza hrbtenice: To je zoženje prostora okoli hrbtenjače ali živcev, kar lahko povzroči bolečine, mravljinčenje ali šibkost v nogah ali rokah.

Sciatica: To je vrsta bolečine v hrbtu, ki prizadene siatični živec, ki poteka od spodnjega dela hrbta navzdol po zadnji strani vsake noge. Povzroča lahko “strelno” bolečino, omrtvičenost ali šibkost v nogah.

Spondilolisteza: To je stanje, pri katerem eno vretence v hrbtenici zdrsne s svojega mesta na vretence pod njim. Povzroči lahko bolečine v hrbtu, togost in omrtvičenost ali mravljinčenje v nogah.

Vloga kineziologije pri zdravljenju bolečine v hrbtu

Za uspešen pristop k odpravljanju bolečin v hrbtu je potreben multidisciplinarni pristop s področja diagnostike, fizioterapije in kineziologije. Le multidisciplinarni pristop vodi v dolgoročno uspešno rehabilitacijo, saj reševanje težav z bolečinami v hrbtu temelji na treh fazah: diagnostiki, zmanjševanju bolečine in krepitvi mišic.

Kineziološke storitve imajo ključno vlogo v fazi diagnostike gibalnih težav, razlagi in postavitvi položajev za razbremenitev bolečine in krepitvi mišic.

Vadbeni del rehabilitacije je treba postopoma aplicirati na telo in ga oblikovati s poudarkom predvsem na treningu moči. Ustrezna mišična čvrstost je potrebna za pravilno stabilizacijo trupa in zmanjšanje bolečin v hrbtu med gibanjem. Z učinkovitim prenosom sile med gibanjem in dobro mišično togostjo zmanjšamo pogostost padanja v prisilne položaje, ki povzročajo bolečine.

Kineziološke storitve se osredotočajo na razvoj celovitega programa vadbe, ki v različnih vadbenih shemah krepi globoke in površinske mišice hrbta in trebušne stene. Program je zasnovan tako, da pomaga mišicam, da vzdržijo dovolj velike sile (so primerno močne), za vaš način življenja, in so tudi dovolj vzdržljive.

Zaključek

Zaključimo lahko, da so bolečine v hrbtu zapleten pojav, ki lahko drastično zmanjša kakovost življenja. Da bi preprečili bolečine v hrbtu, moramo razumeti vzroke za bolečine v hrbtu in mišice, ki podpirajo hrbtenico. Kineziološke storitve imajo ključno vlogo v vseh fazah rehabilitacije. Za uspešno rehabilitacijo težav z bolečinami v hrbtu je potreben multidisciplinarni pristop s področij diagnostike, fizioterapije in kineziologije. Diagnostični pregled, prilagoditev vaj in dejavnosti ter obvladovanje bolečine s terapevtskimi tehnikami so ključnega pomena pri zdravljenju bolečin v hrbtu. S celovitim programom vadbe, ki ga oblikuje kineziolog lahko bolnik vzdržuje zdravo telesno pripravljenost in odpravi ter prepreči bolečine v hrbtu.

Tabela povzetkov o odpravi bolečini v hrbtu

TemaRazlaga
Pogosti vzrokiSlaba drža, debelost, stres, mišični napori, hernija diska, degenerativna bolezen diska, spinalna stenoza, išias, osteoporoza in artritis
Dejavniki tveganjaStarost, spol, družinska anamneza, sedeči način življenja, kajenje, debelost, nosečnost in nekatera zdravstvena stanja
SimptomiTope ali ostre bolečine v hrbtu, togost, mišični krči, omejen obseg gibanja ter omrtvičenost ali mravljinčenje v nogah
DiagnozaKineziološki pregled, slikovni testi (rentgensko slikanje, magnetna resonanca, računalniška tomografija) in preiskave neuro (živčne) prevodnosti
ZdravljenjeKinezioterapija, fizioterapija, zdravila proti bolečinam, vadba, in v res redkih primerih operacija
PreventivaRedno telovadite, vzdržujte pravilno držo, izogibajte se kajenju, vzdržujte zdravo telesno težo, pravilno dvigujte predmete in uporabljajte ergonomsko pohištvo.
Kdaj obiskati zdravnikaČe bolečine v hrbtu trajajo več kot nekaj dni, če so hude, če jih spremljajo drugi simptomi (vročina, šibkost, omrtvičenost, težave pri hoji in zadrževanju urina) ali če ovirajo vsakodnevne dejavnosti
Specialist, s katerim se posvetujteKineziolog, nevrolog, fizioterapevt
Tabela predstavlja glavne tematike o odpravi bolečine v hrbtu

Pogosta vprašanja

Kateri so najpogostejši vzroki za bolečino v hrbtu?

Bolečino v hrbtu lahko povzročijo različni dejavniki, med drugim slaba drža, mišični napori ali poškodbe, nepravilna postavitev hrbtenice, hernija diska, artritis in osteoporoza, najpogosteje pa slabo gibanje.

Kako lahko preprečim bolečino v hrbtu?

Pomembni načini za preprečevanje bolečin v hrbtu so dobra drža, redna telesna vadba, pravilno dvigovanje težkih predmetov in vzdrževanje zdrave telesne teže. Pomaga tudi izogibanje dolgotrajnemu sedenju ali stanju.

Kdaj naj obiščem zdravnika zaradi bolečin v hrbtu?

Če je bolečina v hrbtu huda, traja več kot nekaj dni ali jo spremljajo drugi simptomi, kot so odrevenelost, mravljinčenje ali šibkost, je pomembno, da obiščete zdravnika. Če ste v preteklosti imeli osteoporozo, raka ali druge bolezni, ki vplivajo na hrbtenico, je pomembno, da poiščete zdravniško pomoč.

Kako hitro odpravim bolečino v hrbtu?

Hitra rešitev so protibolečinska zdravila, ki pa ne bodo rešila težave. Zelo koristni so tudi položaji ki razbremenijo boleči del. Mnogim pomaga tudi hitra hoja, ki pa je lahko boleča za tiste, ki imajo omejitve v kolu ali intoleranco na izteg hrbtenice.

Kako bolečino v hrbtu zdravijo zdravniki?

Splošni zdravnik vas bo najpogosteje napotil v lekarno po protibolečinska zdravila ki pa ne bodo imele dolgoročnega učinka. V kolikor bolečina ostaja vas napotijo k fizioterapevtom, kjer se pogost spet dela le na omejevanju bolečine. vse bolj uveljavljen je kineziološki pristop krepitve telesa in posledično večna odprava bolečine.

Potrebujete pomoč?

Potrebujete bolj prilagojen nasvet glede bolečin v hrbtu ali želite izvedeti več o možnostih zdravljenja? Izpolnite naš vprašalnik in nam povejte več o svojih težavah. Strokovnjak bo pregledal vaše odgovore in vas brezplačno kontaktiral ter vam pomagal narediti prvi korak do življenja brez bolečin. Ne čakajte več, ukrepajte zdaj in začnite pot do bolj zdravega hrbta!

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

1

Kje

2

Cilj

3

Ime

4

Zaključek