Bolečina v komolcu na zunanji strani (teniški komolec)

Bolečina v komolcu na zunanji strani (teniški komolec) – Kako jo odpravimo?

Bolečina v komolcu na zunanji strani, znana tudi kot teniški komolec, je pogosta poškodba, ki prizadene veliko ljudi. Ne glede na to, ali ste športnik, pisarniški delavec ali oseba, ki pogosto uporablja roke in dlani, ste izpostavljeni tveganju za nastanek bolečine v komolcu. V tem članku bomo pojasnili vzroke in simptome ob diagnozi lateralni epikondilitis, ter najučinkovitejše načine preprečevanja in zdravljenja tega stanja.

Razumevanje bolečine v komolcu na zunanji strani

Lateralna bolečina v komolcu je tip poškodbe, ki nastane zaradi ponavljajoče se obremenitve kit, ki povezujejo mišice podlakti s komolcem. Najpogostejši vzrok za bolečine teniškega komolca je prekomerna uporaba oziroma preobremenitev ali ponavljajoči se gibi, na primer pri igranju tenisa ali dolgotrajni uporabi računalniške miške. Bolečina v komolcu na zunanji strani je znana po simptomih lateralne bolečine v komolcu, občutljivost in togost zunanjega dela komolca ter šibkost in težave pri prijemanju predmetov.

Dejavniki tveganja za bolečino v komolcu na zunanji strani

Obstaja več dejavnikov tveganja, ki lahko povečajo verjetnost za nastanek bolečine v komolcu na zunanji strani. Med njimi so starost, poklic in sodelovanje pri določenih športih ali dejavnostih. Bolj verjetno je, da se bo bolečina teniškega komolca pojavila pri ljudeh, starejših od 30 let, ki opravljajo dela, pri katerih so potrebni ponavljajoči se gibi rok in dlani, ali se ukvarjajo s športi, kot sta tenis ali golf.

Diagnoza bolečine v komolcu na zunanji strani

Če imate bolečine značilne za teniški komolec, je pomembno, da obiščete kineziologa, ki bo postavil diagnozo. Zdravnik ali kineziolog bo opravil telesni pregled, da oceni obseg gibanja in moč ter morebitne znake vnetja ali poškodbe živca. Morda bo priporočil tudi slikovne preiskave, kot sta rentgensko slikanje ali magnetna resonanca, da bi izključil druga stanja.

Bolečina v komolcu na zunanji strani – Zdravljenje

Zdravljenje bolečine zaradi teniškega komolca običajno vključuje kombinacijo konzervativnih in medicinskih ukrepov. Konzervativno zdravljenje vključuje počitek, led, kompresijo in dvigovanje (RICE) ter fizioterapevtske vaje in raztezanja. Medicinsko zdravljenje lahko vključuje zdravila in injekcije, v hujših primerih pa tudi operacijo. Ob tej priliki bi rad izpostavil da konzervativno zdravljenje preko, hlajenja in kompresije ni smiselna saj je bilo že večkrat dokazano da celo upočasni proces celjenja. Vse bolj jasno je da zmerne kontrakcije mišic v poškodovanem delu učinkoviteje zdravijo poškodbe.

Kineziološke strategije za preprečevanje bolečin zaradi teniškega komolca

Obstaja več kinezioloških strategij, ki lahko pomagajo preprečiti bolečine v lateralnem delu komolca. Te vključujejo pravilno gibanje in tehniko med športom in dejavnostmi, ergonomske prilagoditve za delo in vsakdanje življenje ter vaje za krepitev in razbremenitev struktur. Vaš kineziolog lahko skupaj z vami pripravi prilagojen preventivni načrt, ki temelji na vaših potrebah in ciljih.

Bolečina v komolcu na zunanji strani lahko potrebuje strokovno pomoč

Pogosto vprašanje je “Kdaj poiskati strokovno pomoč pri bolečinah zaradi teniškega komolca?”. Čeprav je veliko primerov bolečine v lateralnem komolcu mogoče zdraviti s konzervativnimi ukrepi, obstajajo nekateri znaki, ki lahko kažejo na resnejšo poškodbo. Ti vključujejo močno bolečino, oteklino in izgubo funkcije. Če imate katerega od teh simptomov, je pomembno, da poiščete strokovno pomoč kineziologa ali zdravnika.

Zaključek: Kako se vrniti v življenje brez bolečin

Bolečina v komolcu na zunanji strani je lahko frustrirajoča in izčrpavajoča, vendar se lahko s pravimi strategijami zdravljenja in preprečevanja vrnete do življenje brez bolečin. Z razumevanjem vzrokov in simptomov bolečine teniškega komolca ter upoštevanjem najučinkovitejših strategij zdravljenja in preprečevanja lahko prevzamete nadzor nad svojim zdravjem in uživate v vseh dejavnostih, ki jih imate radi.

Bolečina v komolcu na zunanji strani povzeta v kratki tabeli

InformacijePodrobnosti
Druga imena za bolečino v komolcu na zunanji straniteniški komolec, lateralni epikondilitis
Vzrokiprekomerna uporaba, ponavljajoči se gibi, starost, poklic, šport
Simptomibolečina, občutljivost, togost, šibkost, težave pri prijemanju
Diagnozakineziološki pregled, nevrološki testi, slikovni testi
Zdravljenjekinezioterapija, zmerne kontrakcije, zdravila, injekcije, operacija
Preventivne strategijepravilna gibanja in tehnika, ergonomske prilagoditve, vadba
Kdaj poiskati pomočmočne bolečine, otekanje, izguba funkcije
tabela povztekov o teniškem komolcu

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj je teniški komolec?

Bolečina v komolcu na zunanji strani, znana tudi kot teniški komolec, je stanje, ki prizadene kite v zunanjem delu komolca. Običajno je posledica pretirane uporabe (overuse) ali ponavljajočih se gibov, kot sta igranje tenisa ali dolgotrajna uporaba računalniške miške.

Kateri so simptomi teniškega komolca?

Simptomi so lahko bolečina v komolcu na zunanji strani, občutljivost, togost, šibkost in težave pri prijemanju predmetov. Te simptome običajno občutimo v zunanjem delu komolca, pri določenih dejavnostih pa se lahko poslabšajo.

Kako se diagnosticira bolečina v komolcu na zunanji strani?

Bolečina v komolcu na zunanji strani se običajno diagnosticira s kineziološkim pregledom, ki lahko vključuje oceno obsega gibanja in moči ter iskanje znakov vnetja ali poškodbe živca. Zdravnik ali kineziolog vam lahko priporoči tudi slikovne preiskave za izključitev drugih stanj.

Kako zdraviti bolečine v zunanjem delu komolca?

Zdravljenje bolečine na zunanji strani komolca običajno vključuje kombinacijo konzervativnih in medicinskih ukrepov. Učinkovito konzervativno zdravljenje vključuje izometrične kontrakcije, elektrostimulacije ter kineziološke vaje in raztezanja. Medicinsko zdravljenje lahko vključuje zdravila in injekcije, v hujših primerih pa tudi operacijo.

Kako lahko preprečim bolečine v komolcu na zunanji strani?

Bolečine zaradi teniškega komolca lahko preprečite z uporabo pravilnega gibanja in tehnike med športom in dejavnostmi, ergonomskimi prilagoditvami pri delu in v vsakdanjem življenju ter krepilnimi in kondicijskimi vajami. Vaš kineziolog lahko skupaj z vami pripravi prilagojen preventivni načrt, ki temelji na vaših potrebah in ciljih.

Potrebujete pomoč!

Če ne vidite izhoda in vas bolečina na zunanji strani komolca neprestano ovira morda potrebujete pomoč. Priskrbite si brezplačno mnenje strokovnjaka. Kliknite na spodnji gumb in izpolnite kratek vprašalnik. V kratkem vas kontaktira primeren kineziolog in vam pomaga narediti pravilen naslednji korak.

Kliknite na gumb zdaj!

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

1

Kje

2

Cilj

3

Ime

4

Zaključek