Bolečina v kolku zadaj: Kako jo odpraviti in zakaj nastane? - FitTeam

Bolečina v kolku zadaj: Kako jo odpraviti in zakaj nastane?

Uvod

Vas boli kolk zadaj? Niste sami. Bolečina v kolku zadaj vsako leto prizadenejo na milijone ljudi, vzroki pa so lahko različni. V tem članku bomo raziskali anatomijo kolka, pogoste vzroke za bolečine v kolku, načine preprečevanja in obvladovanja bolečin v kolku z vadbo in spremembo življenjskega sloga. Do konca članka boste bolje razumeli zakaj bolečina v kolku zadaj nastane in kako jo obvladovati.

Anatomija kolka

Za razumevanje bolečine v kolku je pomembno, da najprej razumemo anatomijo kolčnega sklepa. Kolčni sklep je kroglični sklep, pri katerem se zaobljena glava stegnenice (lat. femur) vstavi v ležišče kolčne kosti. Sklep obdaja več plasti mišic, kit in vezi, ki podpirajo in stabilizirajo sklep.

V predelu kolka je več mišic, ki lahko ob poškodbi ali nategu povzročijo bolečino.

Gluteus maximus, medius in minimus so tri mišice zadnjice, ki sestavljajo zadnjico in so odgovorne za ekstenzijo (izteg), abdukcijo (odmik) in rotacijo kolka. Mišica piriformis je majhna mišica, ki poteka od križnice (spodnjega dela hrbta) do kolčnega sklepa in je odgovorna za rotacijo kolka. Poškodbe ali nategi teh mišic lahko povzročijo bolečine v zadnji strani kolka.

Bolečine v kolku lahko povzročijo tudi bolezni, kot sta osteoartritis kolka in trohanterni burzitis. Osteoartritis je degenerativna bolezen, ki povzroča propadanje hrustanca v kolčnem sklepu, kar povzroča stik kosti s kostjo in bolečino. trohanterni burzitis je stanje, pri katerem se burza, s tekočino napolnjena vrečka, ki blaži kolčni sklep, vname in postane boleča.

Poznavanje anatomije kolka ter z njim povezanih mišic in sklepov vam lahko pomaga bolje razumeti vzroke za bolečine v kolku. V naslednjem poglavju bomo raziskali pogosta stanja, ki povzročajo bolečino v kolku, ter njihovo diagnozo in zdravljenje.

Bolečina v kolku zadaj: vzroki diagnoza in zdravljenje

Obstaja več pogostih stanj, ki lahko povzročijo bolečino na hrbtni strani kolka. V nadaljevanju so predstavljena nekatera najpogostejša stanja ter njihova diagnoza in zdravljenje.

Poškodba glutealne mišice

Nateg glutealne mišice je pogosta poškodba, ki lahko povzroči bolečino v kolku zadaj. Nastane, ko se ena ali več glutealnih mišic raztegne ali natrga. Simptomi natega glutealne mišice so bolečina v kolku, težave pri sedenju ali vstajanju in šibkost v nogi.

Diagnoza: nateg glutealne mišice se običajno diagnosticira s kineziološkim pregledom ali  magnetno resonanco.

Zdravljenje: Zdravljenje natega glutealne mišice običajno vključuje kratek počitek, zdravila proti bolečinam in gibalno terapijo za krepitev mišic in preprečevanje prihodnjih poškodb. Ključno je da se kmalu po poškodbi aktivno lotimo krepitve s primernimi vajami, ki jih predpiše kineziolog.

Piriformis sindrom

Sindrom piriformisa je stanje, pri katerem se mišica piriformis zategne ali vname, stisne živec (išias) in povzroči bolečine v kolku, zadnjici in po nogi navzdol. Simptomi sindroma so bolečine v kolku, zadnjici in nogi ter mravljinčenje in omrtvičenost v nogi.

Diagnoza: Piriformis sindrom se običajno diagnosticira s kineziološkim pregledom preko obremenitvenih testov in ugotavljana pri katerih gibih ali položajih se bolečina stopnjuje ali zniža.

Zdravljenje: Zdravljenje piriformis sindroma običajno vključuje vaje za raztezanje in krepitev, masažo in gibalno terapijo. Predvsem primerne vaje in položaji pomagajo zmanjšati vnetje in sprostiti pritisk na živec. V nekaterih primerih se lahko priporočajo injekcije kortikosteroidov ali botulinum toksina a osebno vam to odsvetujem saj s tem odpravljate bolečino in ne vzroka za bolečino.

Osteoartritis kolka

Osteoartritis kolka je degenerativna bolezen, ki povzroča propadanje hrustanca v kolčnem sklepu, zaradi česar prihaja do stika kosti na kost in bolečin. Simptomi osteoartritisa kolka so bolečina v kolku, togost in težave pri hoji.

Diagnoza: Osteoartritis kolka se običajno diagnosticira s telesnim pregledom in slikovnimi preiskavami, kot sta magnetna resonanca ali rentgensko slikanje.

Zdravljenje: Zdravljenje osteoartritisa kolka običajno vključuje zdravila proti bolečinam, gibalno terapijo in spremembo življenjskega sloga, kot sta zmanjšanje telesne teže in vadba s primernim in postopnim stopnjevanjem vaj pod vodstvom kineziologa. V hujših primerih je lahko potrebna operacija, kot je zamenjava kolka.

Trohanterni burzitis

Burzitis je stanje, pri katerem se burza, s tekočino napolnjena vrečka, ki blaži kolčni sklep, vname in postane boleča. Simptomi trohanternega burzitisa so bolečina v kolku, občutljivost in težave pri hoji.

Diagnoza: Trohanterni burzitis se običajno diagnosticira s telesnim pregledom in slikovnimi preiskavami, kot sta magnetna resonanca ali rentgensko slikanje.

Zdravljenje: Zdravljenje burzitisa običajno vključuje počitek, dekompresijo sklepa, zdravila proti bolečinam in gibalno terapijo za zmanjšanje vnetja in krepitev mišic okoli kolčnega sklepa.

Sciatica (išias)

Sciatica je stanje, pri katerem se stisne ali vname išias živec, posledica je lahko bolečina v kolku spredaj, zadnjici in po nogi navzdol. Simptomi išiasa so bolečine v kolku, zadnjici in nogi ter mravljinčenje in omrtvičenost v nogi.

Diagnoza: Sciatica se običajno diagnosticira s kineziološkim pregledom in slikovnimi preiskavami, kot je magnetna.

Zdravljenje: Zdravljenje išiasa običajno vključuje vaje za raztezanje in krepitev, zdravila proti bolečinam in gibalno terapijo za zmanjšanje vnetja in zmanjšanje pritiska na išiasni živec preko vaj ali položajev. Injekcije kortikosteroidov ali operacijo odsvetujem oziroma predlagam kot zadnjo rešitev.

Poškodba labruma kolka

Raztrganina kolčnega labruma je poškodba obroča hrustanca, ki obdaja kolčno jamico. Simptomi raztrganine labruma kolka so bolečina v kolku spredaj, togost in občutek klikanja ali preskakovanja, morda celo zatikanja v kolčnem sklepu.

Diagnoza: Raztrganino labralnega dela kolka običajno diagnosticiramo s kineziološkim pregledom in slikovnimi preiskavami, kot je magnetna resonanca.

Zdravljenje: Zdravljenje raztrganine kolčnega sklepa običajno vključuje kratek do srednje dolg počitek, zdravila proti bolečinam in gibalno terapijo (kinezioterapija) za krepitev mišic okoli kolčnega sklepa. V hujših primerih je morda potrebna operacija za popravilo raztrganega labruma.

Povzetek

Bolečina v kolku zadaj je lahko posledica različnih stanj, od poškodbe mišic do degenerativnih bolezni sklepov. Za učinkovito zdravljenje je pomembno, da pri usposobljenem kineziologu poiščemo ustrezno pomoč in diagnozo. Z razumevanjem pogostih stanj, ki povzročajo bolečine v kolku, ter njihovega diagnosticiranja in zdravljenja lahko sprejmete potrebne ukrepe za obvladovanje bolečine in izboljšanje stanja ter kakovosti življenja.

Bolečina v kolku zadaj: Preprečevanje in obvladovanje bolečine

Če imate bolečine v kolku, obstaja več vaj in prilagoditev življenjskega sloga, ki vam lahko pomagajo ublažiti simptome in preprečiti pojavljanje bolečin v prihodnosti. V tem poglavju bomo obravnavali nekaj najučinkovitejših strategij za obvladovanje in preprečevanje bolečin v kolkih.

Vaje za raztezanje in krepitev

Vaje za raztezanje in krepitev lahko pomagajo ublažiti bolečine v kolkih, saj izboljšajo prožnost in stabilnost kolčnega sklepa. Nekatere najboljše vaje pri bolečinah v kolkih so navedene v spodnji tabeli.

VajaKoristiNavodila
Raztezanje upogibalk kolkaZmanjša napetost v upogibalkah kolkov in spodnjem delu hrbta1. Pokleknite na eno koleno in drugo stopalo položite plosko na tla pred seboj.
2. Nagnite se naprej, dokler ne začutite raztezanja v sprednjem delu kolka klečeče noge.
3. Vztrajajte 15-30 sekund, nato zamenjajte nogi in ponovite.
Raztezanje piriformisaSporščanje mišice piriformis1. Ležite na hrbtu s pokrčenimi koleni.
2. Prekrižajte en gleženj čez nasprotno koleno
3. Potegnite koleno proti prsnemu košu, da raztegnete mišico piriformis.
Dvig boka (most)Krepi zadnjične mišice, stegenske mišice in spodnji del hrbta1. Ležite na hrbtu s pokrčenimi koleni in stopali plosko na tleh.
2. Stisnite mišice zadnjice in dvignite boke od tal, dokler telo ne tvori ravne črte od ramen do kolen.
3. Zadržite nekaj sekund, nato pa boke spustite nazaj na tla.
4. Ponovite 10-15 ponovitev.
ŠkoljkaTargetira zadnjične mišice in abduktorje (odmikalke) kolka1. Ležite na boku s pokrčenimi koleni in stopali skupaj.
2. Z nogami skupaj dvignite zgornje koleno čim višje, ne da bi premaknili medenico.
3. Spustite koleno nazaj v začetni položaj.
4. Ponovite 10-15 ponovitev na vsaki strani.
Izteg kolka na vseh štirihKrepi zadnjične mišice in spodnji del hrbta1. Začni na rokah in kolenih, roke naj bodo neposredno pod rameni, kolena pa neposredno pod boki.
2. Eno nogo iztegnite nazaj za seboj, dokler ne bo vzporedna s tlemi.
3. Držite nekaj sekund, nato pa nogo spustite nazaj dol.
4. Ponovite 10-15 ponovitev na vsako nogo.
PočepiSplošna krepitev mišic nog in izboljšanje gibanja1. Stopite z nogami v širini ramen in se spustite, kot da bi se usedli na stolu.
2. Teža naj bo enakomerno razporejena na celem stopalu.
3. Spust izvajamo v nebolečem obsegu in ga postopoma stopnjujemo.
Tabela vaj, ki vam lahko pomaga pri odpravi bolečin v kolku spredaj

Ergonomske spremembe

Bolečina v kolku zadaj je lahko omejena tudi z ergonomskimi prilagoditvami vsakodnevne rutine prav tako lahko pomagajo preprečiti nastanek bolečine v kolkih.

Možne prilagoditve:

 • prilagoditev delovnega stola, da zagotovite pravilno držo in podporo spodnjega dela hrbta in bokov.
 • uporaba blazine ali vzglavnika za dodatno podporo pri dolgotrajnem sedenju.
 • izogibanje dolgotrajnemu stanju ali sedenju v enem položaju.
 • nošenje udobnih, podpornih čevljev z dobro podporo stopalnega loka in zadostnim prostorom za prste.

Prehrana in prehranska dopolnila

Poleg vadbe in ergonomskih sprememb lahko pri preprečevanju in obvladovanju bolečin v kolkih dodatno vlogo igrata tudi prehrana in prehranska dopolnila. Nekatere najboljše prehranske strategije pri bolečinah v kolkih vključujejo:

 • Uživanje prehrane bogate s sadjem, zelenjavo in maščobne kisline omega-3.
 • Jemanje dodatkov, kot sta glukozamin in hondroitin, ki lahko pomagata zmanjšati bolečine v sklepih in vnetja (omejene raziskave a je vredno poskusiti).
 • Ohranjanje hidracije s pitjem velike količine vode čez dan (2 do 2,5 litra dnevno).

Zaključek

Bolečina v kolkih zadaj je lahko izčrpavajoče stanje, ki bistveno vpliva na kakovost življenja. Vendar lahko z razteznimi in krepilnimi vajami, ergonomskimi spremembami ter pravilno prehrano in prehranskimi dopolnili učinkovito obvladate simptome in preprečite pojavljanje bolečin v kolkih v prihodnosti. Pomembno je, da v sodelovanju z usposobljenim zdravstvenim delavcem pripravite individualni načrt za obvladovanje bolečine v kolku, ki bo ustrezal vašim edinstvenim potrebam in ciljem.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč če vas moti bolečina v kolku zadaj?

Čeprav je večino primerov bolečine v kolku mogoče obvladati s konzervativnim zdravljenjem, obstajajo nekateri opozorilni znaki in rdeče zastavice, ki lahko kažejo na resnejše stanje. Če se pojavi kateri koli od naslednjih simptomov, takoj poiščite zdravniško pomoč:

 • Huda ali vztrajna bolečina, ki se ne izboljša s počitkom ali protibolečinskimi zdravili brez recepta.
 • Oteklina ali rdečina okoli kolčnega sklepa.
 • Vročina, mrzlica ali drugi znaki okužbe.
 • Izguba gibljivosti ali funkcije kolčnega sklepa.
 • Nenaden pojav bolečine v kolku po padcu ali drugi travmatični poškodbi.

Če ste v preteklosti zboleli za rakom, ste bili pred kratkim operirani ali obsevani ali imate oslabljen imunski sistem, je tveganje za nastanek resnih bolezni kolka večje, zato morate poiskati zdravniško pomoč, če se pojavijo kakršni koli simptomi.

Zaključek: Bolečina v kolku zadaj in kako jo obvladovati

Življenje z bolečino v kolku je lahko zahtevno, vendar lahko s sodelovanjem z usposobljenim kineziologom in uporabo strategij, obravnavanih v tem članku, učinkovito obvladate simptome in izboljšate kakovost svojega življenja. Ne pozabite poiskati zdravniške pomoči, če se pojavijo kakršni koli opozorilni znaki, ter se še naprej redno ukvarjajte z vadbo in zdravim življenjskim slogom, da preprečite prihodnje pojavljanje bolečine v kolku.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj povzroča bolečino v kolku zadaj?

Bolečina v kolku zadaj je posledica različni dejavnikov, vključno s preobremenitvijo, poškodbo, artritisom, burzitisom, tendonitisom in išiasom.

Ali je mogoče bolečino v kolku zdraviti brez operacije?

V mnogih primerih lahko bolečino v kolku učinkovito odpravimo s konzervativnim zdravljenjem, kot so kratek počitek, kinezioterapija (raztezanje in krepitev) in zdravila proti bolečinam brez recepta.

Kako lahko preprečim nastanek bolečine v kolku?

Vzdrževanje zdrave telesne teže, redna telesna vadba, pravilna drža in izogibanje dejavnostim, ki prekomerno obremenjujejo kolčni sklep, lahko pomagajo preprečiti bolečine v kolku.

Kdaj naj poiščem zdravniško pomoč zaradi bolečine v kolku?

Zdravniško pomoč zaradi bolečine v kolku morate poiskati, če se pojavijo kakršni koli opozorilni znaki, kot so huda ali vztrajna bolečina, oteklina, rdečina, vročina, izguba gibljivosti ali nenaden pojav bolečine po poškodbi oziroma padcu.

Ali je mogoče bolečino v kolku obvladati s spremembo življenjskega sloga?

Da, spremembe življenjskega sloga, kot so vaje za raztezanje in krepitev, ergonomske spremembe ter zdrava prehrana in prehranski dodatki, lahko pomagajo pri obvladovanju bolečine v kolku.

Vas jezi bolečina v kolku zadaj? Lahko vam pomagamo brez čakalni vrst.

Če se spopadate z bolečinami v kolkih, ne trpite v tišini. Še danes se obrnite na našo kineziološko obravnavo (rehab sistem) in se dogovorite za posvet z enim od naših izkušenih kineziologov.

Pomagali vam bomo pripraviti individualni načrt za obvladovanje bolečin v kolku, ki bo ustrezal vašim edinstvenim potrebam in ciljem. Kliknite na gumb in izpolnite kratek vprašanik, da izvemo več o vašem stanju.

Klikni na gumb zdaj!

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

1

Kje

2

Cilj

3

Ime

4

Zaključek