Bolečina pod lopatico - Vzroki in kako jo odpraviti - FitTeam

Bolečina pod lopatico – Vzroki in kako jo odpraviti

Kaj povzroča bolečine pod lopaticami?

Bolečino pod lopatico, znana tudi kot interskapularna bolečina, lahko povzročajo različni dejavniki. Anatomija zgornjega dela hrbta ima ključno vlogo pri razumevanju bolečine, saj so lopatice pritrjene na prsno hrbtenico, ki je kompleksna struktura in poteka od vratu navzdol do spodnjega dela hrbta. Zaradi kompleksnosti lahko do bolečine pride zaradi več razlogov. 

Pogosti vzroki za bolečine pod lopaticami so mišična napetost, slaba telesna drža in poškodba mišice. V nekaterih primerih lahko to vrsto bolečine povzročijo tudi zdravstvene težave kot so artritis, osteoporoza ali hernija diska.

Simptomi bolečine pod lopatico

Simptomi bolečine pod lopatico se lahko razlikujejo glede na vzrok. Med najpogostejše pa sodi dolgotrajen, boleč občutek, ki se širi skozi zgornji del hrbta in lopatice. Bolečina je lahko močnejša, kadar dolgo sedite ali stojite, se obračate ali segate z rokami nad glavo.

Če vas boli pod lopaticami, je pomembno, da poiščete pomoč strokovnjaka, kot je kineziolog. Če je bolečina huda ali jo spremljajo drugi simptomi, kot sta mravljinčenje ali omrtvičenost rok ali nog se najprej oglasite pri zdravniku.

Diagnosticiranje bolečine pod lopatico

Za diagnosticiranje bolečine pod lopatico bo zdravnik opravil fizični pregled in morda odredil slikovne preiskave, kot so rentgensko slikanje, magnetna resonanca ali računalniška tomografija. S temi preiskavami lahko ugotovijo strukturne spremembe v tkivu, ki pa pogosto ni razlog za samo bolečino. Zato predlagam obisk kineziologa, ki preveri vaše gibanje, telesno držo in na podlagi omejitev predlaga program, ki vam bo pomagal odpraviti bolečine.

Zdravljenje bolečine pod lopaticami

Najboljši pristop k zdravljenju bolečine pod lopaticami je odvisen od vzroka bolečine. Pri mnogih ljudeh lahko konzervativne možnosti zdravljenja, kot so počitek, led in zdravila proti bolečinam brez recepta, učinkovito zmanjšajo bolečino in izboljšajo delovanje. Vedar je ponovno potrebno omeniti, da tako bolečino le zakrijete ne pa tudi rešite.

V nekaterih primerih bo morda potrebno zdravniško posredovanje, na primer fizioterapija ali zdravila na recept. Za najboljše rezultate pa mora biti kinezioterapija vedno prva možnost za zdravljenje bolečine pod lopatico, saj odpravlja omejitve v gibanju in drži ter tako postavi vaše telo v stanje kjer se lahko uspešno zaceli.

Kinezioterapija vključuje uporabo posebnih vaj za moč in mobilnost, ki so namenjene mišicam in sklepom v predelu bolečine. V sodelovanju s kineziologom lahko pripravite individualni načrt zdravljenja, ki bo upošteval vaše posebne potrebe, omejitve in cilje.

Preprečevanje bolečin pod lopatico

Da bi preprečili bolečine pod lopaticami, je pomembno, da ohranjate dobro držo ter se redno raztezate in telovadite. S tem lahko okrepite mišice zgornjega dela hrbta in izboljšate gibljivost ter tako zmanjšate tveganje za bolečine in poškodbe v prihodnosti.

Bolečine pod lopatico lahko preprečite tudi s spremembo življenjskega sloga, kot sta opustitev kajenja in zmanjšanje stresa. Kajenje negativno vpliv na praktično vse strukture v našem telesu, stres pa nas pogosto pripelje do kronično zakrčenih mišic in posledično bolečine.

Tabela povzetka o odpravi bolečine pod lopatico

TemaInformacije
VzrokiMišična napetost, bolečine, slaba telesna drža, poškodba mišice in zdravstvene težave kot so artritis, osteoporoza ali hernija diska.
SimptomiTopi, boleči občutek, ki se širi po zgornjem delu hrbta in lopaticah, bolečina je močnejša pri dolgotrajnem sedenju ali stanju, obračanju ali seganju z rokami nad glavo.
DiagnozaFizični pregled, slikovni testi pri zdravniku (ni nujno, da ugotovijo vzrok); kineziološki pregled gibanja in telesne drže
Zdravljenjepočitek, led, zdravila proti bolečinam brez recepta lahko skrijejo bolečino;
kinezioterapija preko gibanja odpravlja nepravilnosti in da telesu možnost celjenja
PreventivaDobra telesna drža, redno raztezanje in vadba za moč, sprememba življenjskega sloga (opustitev kajenja, zmanjšanje stresa).
Kratek povzetek članka o odpravi bolečine pod lopatico

Pogosta vprašanja in odgovori o bolečini pod lopatico

Kaj povzroča bolečino pod lopaticami?

Bolečine pod lopatico lahko povzročajo različni dejavniki, vključno z mišično napetostjo, slabo telesno držo, poškodba mišice in zdravstvena stanja, kot so artritis, osteoporoza ali hernija diska.

Kateri so simptomi bolečine pod lopaticami?

Simptomi bolečine pod lopaticami so lahko različni, vendar so skupne značilnosti dolgotrajen, boleč občutek v zgornjem delu hrbta in lopaticah. Bolečina je lahko močnejša, kadar dolgo sedite ali stojite, se obračate ali segate z rokami nad glavo.

Kako se diagnosticira bolečina pod lopaticami?

Bolečina pod lopaticami se diagnosticira s kineziološkim pregledom gibanja in telesne drže ter iskanjem odklonov, ki vodijo do bolečine.

Kako se zdravi bolečina pod lopatico?

Najboljši pristop k zdravljenju bolečine pod lopaticami je odvisen od vzroka. Vendar je kinezioterapija pogosto prva priporočena možnost za zdravljenje bolečine saj preko vaj vaše telo postavi v stanje kjer se lahko okrepi in zaceli.

Kako lahko preprečim bolečine pod lopatico?

Da bi preprečili bolečine pod lopaticami, je pomembno, da ohranjate dobro držo ter se redno raztezate in telovadite. Tudi spremembe življenjskega sloga, kot sta opustitev kajenja in zmanjšanje stresa, lahko pomagajo preprečiti bolečine na tem področju. Če imate bolečine, je za najboljši izid priporočljivo čim prej poiskati pomoč kineziologa.

Potrebujete pomoč?

Če imate bolečine pod lopatico je pomembno, da poiščete kineziološko pomoč za pravilno diagnozo in zdravljenje težave. Naša ekipa strokovnjakov vam lahko ponudi prilagojen pristop, ki vam bo pomagal ublažiti in odpraviti bolečino.

Izpolni naš vprašalnik in naredi prvi korak k življenju brez bolečin. Naši strokovnjaki bodo pregledali tvoje podatke in te kontaktirali, ter pomagali narediti naslednji pravi korak.

Ne dovoli, da bi te bolečine pod lopatico še naprej ovirale. Stopi v stik z nami še danes preko brezplačnega posvetovanje.

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

1

Kje

2

Cilj

3

Ime

4

Zaključek