Bolečina med lopaticami - razlaga in odprava bolečine - FitTeam

Bolečina med lopaticami – razlaga in odprava bolečine

Bolečine v hrbtu so pogosta težava, s katero se srečuje veliko ljudi, ena od najpogostejših oblik pa je bolečina v predelu ramenskem obroču. Bolečina med lopaticami, znana tudi kot interskapularna bolečina, je lahko posledica različnih dejavnikov, vključno s slabo držo, mišično napetostjo in poškodbami. V tem članku bomo predstavili anatomijo zgornjega dela hrbta, pogoste vzroke bolečine, simptome, na katere morate biti pozorni, in učinkovite možnosti zdravljenja.

Bolečina med lopaticami – kaj jih povzroča?

Zgornji del hrbta, znan tudi kot prsna hrbtenica, je sestavljen iz 12 vretenc, ki so povezana s sklepi in obdana z mišicami, vključno s trapeziusom (ki je pogosto preobremenjen). Kot rečeno je bolečina med lopaticami lahko posledica različnih dejavnikov od telesne drže, poškodbe in napetosti oziroma preobremenitve mišic ali mišice.

Pogosti vzroki za bolečino

 1. Slaba drža telesa
 2. Mišična napetost in obremenitev
 3. Poškodbe kot je natrgana mišica ali nategnjena vez
 4. Artritis
 5. težave s prsno hrbtenico, kot je hernija diska ali stenoza hrbtenice

Bolečina med lopaticami – Simptomi

Simptomi bolečine med lopaticami se lahko razlikujejo od posameznika do posameznika, vendar so najpogostejši naslednji:

 1. Topa ali ostra bolečina v zgornjem delu hrbta
 2. Napetost v mišicah nad, med ali pod lopaticami
 3. Omejeno gibanje rok ali vratu
 4. Mravljinčenje ali omrtvičenost v rokah

Značilnosti bolečine med lopaticami

Bolečina med lopaticama lahko variira od tope in utripajoče do ostre in zbadajoče. Bolečina je lahko stalna ali občasna in se lahko stopnjuje pri določenih dejavnostih, kot je seganje nad glavo ali prenašanje težkih predmetov.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč

Če bolečino med lopaticama spremljajo drugi simptomi, kot so šibkost rok, težave z dihanjem ali izguba nadzora nad mehurjem ali črevesjem, je treba takoj poiskati zdravniško pomoč. Saj je velika verjetnost da gre za hujše oviranje hrbtenjače ali živcev.

Diagnosticiranje bolečine med lopaticami

Prvi korak pri diagnosticiranju bolečine med lopaticami je fizični pregled. Zdravnik vas bo povprašal o vaših simptomih in opravil telesni pregled, da bi ocenil obseg gibanja, mišično moč in splošno držo.

Bolečina med lopaticami – kaj nam lahko povedo slikovni testi?

V nekaterih primerih lahko zdravnik zahteva tudi slikovne preiskave, kot sta rentgensko slikanje ali magnetna resonanca, da bi pomagal diagnosticirati vzrok vaše bolečine. S temi preiskavami lahko zdravnik ugotovi, ali gre za težave s prsno hrbtenico, hernijo diska ali spinalno stenozo.

Poudariti je potrebno, da tako ugotovimo le stanje, ki pa ni nujno vzrok za bolečino. Ironično je pogosto najpomembnejša slika pri bolečinah med lopaticami bočna slika telesne drže, ki jo lahko opravimo z navadnim telefonom.

Zdravljenje bolečine med lopaticami

Konzervativne možnosti zdravljenja

 1. Zdravila proti bolečinam brez recepta, kot sta ibuprofen ali paracetamol
 2. Gretje in hlajenje
 3. Fizioterapija z laserji, magneti in tecar napravo
 4. Masaža za sprostitev mišične napetosti
 5. Kineziološki pristop raztezanje in krepitev mišic v zgornjem delu hrbta

Vedno bolj jasno pa je da alineje 1 do 4, ki spadajo pod pasivne pristope lahko le omilijo bolečino. Ker nam je v interesu odpraviti bolečino bo najpomembnejši korak številka 5 torej kinzioterapija. Na ta način popravimo svoje gibanje in naredimo telo odporno ter pripravljeno za popolno okrevanje.

Zdravstvena intervencija

V hujših primerih lahko zdravnik predpiše močnejša zdravila proti bolečinam ali priporoči operacijo. Vendar so te možnosti običajno rezervirane za tiste s kronično bolečino, ki se ne odziva na konzervativne načine zdravljenja. Tudi takrat pa vam predlagam da poskusite pri 2 do 3 kineziologih preden se odločite za operacijo.

Bolečina med lopaticami in kako jo preprečiti

Spremembe življenjskega sloga

 1. Ohranjanje dobre drže med sedenjem, stojo in spanjem
 2. Če imate sedeče delo, si pogosto vzemite odmor za raztezanje in razgibavnje.
 3. začasno izogibanje ali prilagajanje dejavnostim, pri katerih je zgornji del hrbta večkrat obremenjen, kot je dvigovanje težkih predmetov ali ponavljajoče se seganje z rokami nad glavo

Raztezanje in vadba

Raztezanje ali še bolje samomasaža in telovadba lahko pomagata zmanjšati bolečino med lopaticami. Kinezioterapija je še posebej učinkovita pri izvajanju programa za lajšanje tovrstnih bolečin.

Sodelovanje s kinezioterapevtom mora biti vedno prva možnost, ki jo je potrebno predlagati. Ta vrsta terapije vključuje nadzorovane gibe, ki so usmerjeni v določene mišične skupine. Z njo lahko izboljšamo držo, okrepimo mišice in zmanjšamo mišično napetost. Za najboljše rezultate je pomembno, da sodelujete s kinezioterapevtom, ki lahko pripravi individualni načrt vadbe, ki ustreza vašim potrebam.

Povzetek

Zaključimo lahko, da je bolečina med lopaticami posledica več dejavnikov, vključno s slabo držo, mišično napetostjo in poškodbami. Če imate tovrstne bolečine, je pomembno, da poiščete pomoč. Najprej naj se postavi pravilna diagnoza. Nato izberemo primerno možnost zdravljenja, ki segajo od konzervativnih ukrepov, kot sta raztezanje in vadba, do zdravniškega posega, če je res nujno potreben.

S spremembo življenjskega sloga, redno vadbo in sodelovanjem s kinezioterapevtom lahko preprečite in obvladate bolečino med lopaticama.

Tabela ključnih informacij o bolečini med lopaticama

InformacijeOpis
VzrokiSlaba drža, mišična napetost, poškodbe, artritis, hernija diska, spinalna stenoza
SimptomiBolečina ali pekoč občutek med lopaticami, togost, težave pri premikanju rok in bolečina, ki se širi v roke.
DiagnostikaFizični kineziološki pregled in slikovni testi, kot so rentgensko slikanje, magnetna resonanca in slika telesne drže
Možnosti zdravljenjaKinezioterapija, fizioterapija, zdravila proti bolečinam in v hujših primerih operacija.
PreventivaIzboljšajte telesno držo, zmanjšajte stres, redno telovadite in se izogibajte dejavnostim, ki povzročajo bolečino.
povzetek glavnih informacija tega članka

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj je vzrok za bolečino med lopaticami?

Bolečina med lopaticami je lahko posledica slabe drže, mišične napetosti ali poškodbo prsne hrbtenice oziroma lopatic.

Kako lahko zdravim bolečino med lopaticami?

Možnosti zdravljenja bolečine med lopaticama lahko vključujejo fizioterapijo, zdravila proti bolečinam in kinezioterapijo ter spremembe življenjskega sloga, kot sta izboljšanje drže in redno raztezanje. Na dolgi rok sta učinkoviti zadnji 2 opciji.

Kateri so simptomi bolečine med lopaticama?

Simptomi bolečine med lopaticama so lahko topa ali ostra bolečina, mišična napetost in težave pri premikanju zgornjega dela hrbta ali ramen.

Kdaj moram obiskati zdravnika zaradi bolečine med lopaticami?

Zdravnika morate obiskati, če je bolečina med lopaticama vztrajna, vas ovira pri vsakodnevnih dejavnostih predvsem pa če jo spremljajo drugi simptomi, kot so šibkost, omrtvičenost ali mravljinčenje.

Ali lahko bolečino med lopaticama preprečim?

Bolečine med lopaticama lahko preprečite z vzdrževanjem pravilne drže, izogibanjem ali prilagoditvi ponavljajočih se gibov, ki obremenjujejo zgornji del hrbta, ter z rednimi vajami za krepitev in razbremenitev.

Vas muči bolečina med lopaticami in potrebujete pomoč?

Če imate bolečine med lopaticami in bi radi preučili možnosti zdravljenja, vam je na voljo naša ekipa strokovnjakov. Izpolnite kratek vprašalnik in se brezplačno pogovorite z enim od naših kineziologov v rehab sistemu. Kliknite za olajšanje, ki si ga zaslužite, in še danes začnite pot do življenja brez bolečin.

Kliknite na spodnji gumb za kratek vprašalnik.

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

1

Kje

2

Cilj

3

Ime

4

Zaključek