Rehabilitacija po artroskopiji kolena: Kaj morate vedeti? - FitTeam

Rehabilitacija po artroskopiji kolena: Kaj morate vedeti?

Pacient med okrevanjem po artroskopiji kolena izvaja vaje za koleno s pomocjo kineziologa

Razumevanje artroskopije kolena: Kaj je in kdaj jo uporabljamo.

Artroskopija kolena je kirurški poseg, pri katerem se za diagnosticiranje in zdravljenje različnih stanj kolena uporabljajo majhna kamera in drobna orodja. Kamera se vstavi skozi majhen rez, ki kirurgu omogoča, da vidi notranjost kolena in po potrebi opravi popravila. Postopek se običajno opravi v splošni anesteziji in traja približno 30 minut do ene ure.

Artroskopija kolena se uporablja za zdravljenje številnih stanj, med drugim:

 • raztrganine meniskusa
 • poškodbe vezi
 • poškodbe hrustanca
 • Odstranitev delčka kosti ali hrustanca
 • popravilo ali odstranitev poškodovanega tkiva.

Čas okrevanja: kaj lahko pričakujete po artroskopiji kolena

Čas okrevanja po artroskopiji kolena se razlikuje glede na vrsto operacije, bolnikovo starost, splošno zdravje in bolnikove cilje. Običajno lahko bolniki pričakujejo, da se bodo v 2-6 tednih vrnili k običajnim aktivnostim, za popolno okrevanje pa lahko traja tudi 3 ali več mesecev.

Na čas okrevanja lahko vplivajo različni dejavniki, kot so:

 • vrsta operacije
 • bolnikova starost in splošno zdravje
 • Kako dobro bolnik upošteva navodila za pooperativno nego
 • pacientova zavzetost za gibalno terapijo in rehabilitacijo.
DejavnikiVpliv na čas okrevanja
Vrsta operacijezahtevnejše operacije podaljšajo
Starost pacientavišja starost podaljša
Splošno zdravje pacientaboljše zdravje skrajša
Pooperativna negatakojšna in redna nega skrajša
Gibalna terapijaredna in stopnjevana terapija skrajša
Dejavniki in njihov vpliv na čas okrevana po artroskopiji kolena

Uporaba ledu sicer upočasnjuje procese celjenja, kar ni dobro, a hkrati niža bolečino. Zato se za hlajenje odločajte kadar bolečina ni znosna.

Pasivne kontrakcije mišice z elektrostimulatorjem lahko spodbudijo limfo in pospešijo proces celjenja. 

Pripomočke, kot so bergle ali opornica, poskušajte kar se da hitro odstraniti saj lahko negativno vplivajo na obseg giba v sklepu.

V tem času se bo začela tudi gibalna terapija, ki bo pomagala obnoviti obseg gibanja ter povrniti moč in gibljivost.

Ko se koleno začne zdraviti, se gibalna terapija osredotoči na naprednejše vaje in dejavnosti za izboljšanje moči, gibljivosti in obsega gibanja. To lahko vključuje vaje z dodatnim bremenom, športno specifično vadbo in druge dejavnosti, ki so bile prej omejene zaradi stanja kolena.

Pomembno je poudariti, da je okrevanje stalen proces in da se gibalna terapija nadaljuje tudi po tem, ko se bolniki vrnejo k vsakodnevnim dejavnostim. Tako se ohranijo rezultati, pridobljeni med rehabilitacijo, in prepreči ponovna poškodba.

Obvladovanje otekline: Tehnike in nasveti za nemoteno okrevanje

Otekanje je normalen del procesa okrevanja po artroskopiji kolena in lahko povzroča nelagodje ter omejuje obseg gibanja. Za obvladovanje otekline se pogosto predlaga napačno metodo R.I.C.E: Rest, Ice, Compression and Elevation. Pri metodi bodite predvsem zmerni s hlajenjem (ice) saj dokazano upočasnuje procese celjenja.

Pri kontroliranju otekline zato raje samo prve dni sledite navodilom počitka (rest), kompresije (compression) in dviga noge (elevation).  Nato pa celjenje spodbujajte z elektrostimulacijo mišici in pasivnim razgibavanjem.

Za obvladovanje bolečine se lahko uporabljajo tudi zdravila, pri čemer je priporočljiva uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAID) brez recepta v skladu z navodili.

Pri obvladovanju otekline in povratku v gibanje pa bistveno pomagajo tudi primerne vaje pod nadzorom kineziologa. Preko primernega gibalnega programa ohranjamo in pridobivamo moč mišic in pospešujemo celjenje.

Pomožne naprave: Vloga bergel, palic in opornic

V zgodnjih fazah okrevanja bodo pacienti morda morali uporabljati pripomočke, kot so bergle, palice ali opornice, da se bodo lažje gibali in zaščitili koleno pred ponovnimi poškodbami. Uporaba bergel lahko pomaga zmanjšati obremenitev kolena in omogoči pravilno zdravljenje. Pri bolnikih, ki ne potrebujejo tolikšne opore in imajo večjo stabilnost, se vsi ti pripomočki odsvetujejo oziroma kar se da hitro odstranijo.

Opornice za zagotavljanje dodatne podpore in stabilnosti kolena, zlasti med aktivnostjo odsvetujemo. Vaša rehabilitacija mora potekati postopno in vas pripeljati do stanja kjer opornice niso potrebne za dnevne in športne aktivnosti. Izjema so lahko športniki s ponavljajočo poškodbo.

Vrsta in trajanje uporabe pomožnih pripomočkov se razlikujeta glede na posamezen primer, določita pa ju kirurg in kineziolog. Prepričala se bosta, da je izbrana pomožna naprava primerna za pacientovo stanje, in ga ustrezno poučila o varni in učinkoviti uporabi.

Pomembno je opozoriti, da mora biti uporaba pomožnih pripomočkov začasna in se bo prekinila, ko se bo koleno zacelilo in bo bolnik ponovno pridobil moč in stabilnost.

Kinezioterapija in rehabilitacija: Vloga gibalne terapije

Gibalna terapija ima ključno vlogo v procesu okrevanja po artroskopiji kolena. Kineziolog bo skupaj z bolnikom oblikoval prilagojen načrt rehabilitacije, katerega cilj je obnoviti moč, gibljivost in obseg gibanja kolena.

Gibalna terapija lahko vključuje kombinacijo vaj za moč, obseg giba in pravilno izvedo osnovnih gibalnih vzorcev. Kineziolog bo bolnika poučil tudi o pravilni tehniki vaj za koleno in vsakodnevne dejavnosti. Tako se izognemo ponovnim poškodbam in dolgoročno ohranjamo zdravje sklepov.

Gibalna terapija bo imela tudi pomembno vlogo pri tem, da se bolniki čim prej vrnejo k običajnim dejavnostim in športnim aktivnostim.

Potrebno je poudariti da generični programi vaj, ki se jih uporablja v fizioterapiji in toplicah, niso primerni za  povratek v normalno življenje in šport. Uspešna rehabilitaciji mora pred športno aktivnostjo nujno vključevati vaje kot so delni počepi, izpadni koraki, mrtvi dvigi, dvigi boka in podobno.

Uspešna obravnava se zaključi, ko pacient izgubi strah in se brez zadržkov giba ter ukvarja z želeno aktivnostjo ali športom.

Povzetek: Ključne ugotovitve za uspešno okrevanje

 • Artroskopija kolena je minimalno invaziven kirurški poseg, ki se uporablja za diagnosticiranje in zdravljenje različnih poškodb in stanj kolena.
 • Čas okrevanja se lahko razlikuje, vendar lahko bolniki običajno pričakujejo, da se bodo v 2-6 tednih vrnili k običajnim aktivnostim.
 • Gibalna terapija ima ključno vlogo v procesu zdravljenja, vključno z obvladovanjem bolečine in otekline ter obnovitvijo moči, gibljivosti in obsega gibanja.
 • V zgodnjih fazah okrevanja se lahko uporabljajo pripomočki, kot so bergle, palice ali opornica. Priporočljivo je da te pripomočke čim prej odstranimo.
 • Za ohranitev rezultatov med zdravljenjem in preprečitev ponovne poškodbe bo potreben dolgoročni načrt rehabilitacije s kineziologom.

Pogosta vprašanja in odgovori

Koliko časa bom potreboval za okrevanje po artroskopiji kolena?

Čas okrevanja po artroskopiji kolena se lahko razlikuje glede na vrsto operacije in zdravstveno stanje posameznika. Običajno lahko bolniki pričakujejo, da se bodo k običajnim aktivnostim vrnili v 4-6 tednih, čeprav lahko popolno okrevanje traja tudi do tri mesece.

Kdaj se lahko po artroskopiji kolena vrnem k običajnim dejavnostim?

Vrnitev k običajnim dejavnostim po artroskopiji kolena je odvisna od vrste posega, bolnikovega zdravstvenega stanja in napredka pri rehabilitaciji. Na splošno se lahko večina bolnikov vrne k lažjim dejavnostim v enem tednu, k zahtevnejšim dejavnostim pa v 4-6 tednih.

Kakšno fizioterapijo ali vaje bom moral izvajati med okrevanjem?

Gibalna terapija je ključni del rehabilitacije po artroskopiji kolena. Vaje bodo namenjene obnovitvi moči, gibljivosti in obsega gibanja kolena. Vključujejo lahko vaje, kot so delni počep, izpadni korak, mrtvi dvig in dvig boka.

Ali bom moral po operaciji uporabljati pripomočke, kot so bergle ali opornica?

Takoj po operaciji bo morda potrebna uporaba pripomočkov, kot so bergle ali opornica, ki vam bodo pomagali pri gibanju in zmanjšali obremenitev kolena. Vendar bosta o tem odločila kirurg in kineziolog glede na vaš poseben primer.

Kako lahko med okrevanjem po artroskopiji kolena obvladam bolečino in oteklino?

Bolečina in oteklina sta po artroskopiji kolena pogosti. Kirurg vam lahko predpiše zdravila za obvladovanje bolečine, medtem ko lahko vaje gibalne terapije pomagajo zmanjšati oteklino. Počitek, razgibavanje in elektrostimulacija mišic prav tako pomagajo zmanjšati bolečino in oteklino. Hlajenje upočasnjuje proces celjenja zato se odsvetuje.

Potrebujete pomoč?

Naša ekipa strokovnjakov v rehab sistemu vam je na voljo za pomoč. Če imate dodatna vprašanja ali pomisleke glede artroskopije kolena in procesa okrevanja, vam z veseljem zagotovimo osebno podporo in svetovanje.

Izpolnitev naš vprašalnika, v katerem nam lahko poveste več o svojem specifičnem stanju in težavah. Ustrezen strokovnjak bo pregledal vaše podatke in vas brezplačno kontaktiral, da se pogovori o vaših možnostih in odgovori na morebitna vprašanja.

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

1

Kje

2

Cilj

3

Ime

4

Zaključek